Ötven éve adták el az első számítógépet

1951. június 14-én vásárolta meg az Egyesült Államok népesség-nyilvántartó hivatala a világ első, kereskedelmi forgalomba került számítógépét, a UNIVAC I-et. A mai zsebszámológépek teljesítményével megegyező, szobányi méretű készülékért az amerikai kormány 1 millió dollárt fizetett.

UNIVAC I az amerikai
népesség-nyilvántartóban

Az ősi komputerek teljesítménye még arányaiban sem mérhető össze a mai PC-k számítási képességével. A fél évszázados számítógépek másodpercenként 1000 műveletet hajtottak végre, miközben egy átlagos mai számítógép ennek milliószorosára képes.

A UNIVAC I típusból gyártója, az Eckert-Mauchly cég és későbbi felvásárlója, a Remington Rand összesen 46 darabot adott el. A vásárlók között volt az Atomenergiai Bizottság, az amerikai légierő, a General Electric és a DuPont vállalat.

A drága masinák komoly kihívást jelentettek az operátoroknak: a logikai áramkörök tranzisztor hiányában elektroncsövekből álltak, amelyek rendszeresen kiégtek, és cserére szorultak. Hogy elkerüljék a több mint 5000 cső túlmelegedését, vízhűtést alkalmaztak. Az akkoriban használt számítógépekhez képest a UNIVAC I-ek viszonylag "kicsik" voltak, elfértek ugyanis egy átlagos garázsban is.

A UNIVAC-ok új tulajdonosai épp ezért legtöbbször el sem mozdították a gépeket, inkább saját szakembereiket küldték a Remington telepére, hogy elvégeztessék a számítási feladatokat.

A kereskedelmi forgalomba szánt gépek azután lettek népszerűek, hogy 1952-ben segítségükkel előre megjósolták az amerikai elnökválasztás kimenetelét. Az Eisenhower győzelméről szóló adatot azonban csak a szavazatok összeszámlálása után tették közzé, nehogy ezzel is befolyásolják a választás eredményét.

(CNN)