Végérvényesen megbukott az Apple merészen új koncepcióra épülő személyi számítógépe, a Mac G4 Cube. A tavaly júliusban óriási felhajtással bemutott masina nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, értékesítési adatai jelentősen elmaradtak a várttól.

Leállítja a Mac G4 Cube számítógép gyártását az Apple - jelentette be tegnap a társaság. A tavaly júliusban nagy felhajtással piacra dobott Cube, azaz Kocka előállításának beszüntetésére a vártnál jóval gyengébb értékesítési eredmények miatt kerül sor. A merészen új formatervezés, a gép egyedi megjelenése, illetve a viszonylag erőteljes konfiguráció miatt bár a Cube kivívta a szakma elismerését, az értékesítési volumen azonban jóval az előzetes várakozások alatt maradt.

Mint azt hosszas köntörfalazás után az Apple idén februárban végül bevallotta, a valósnál mintegy háromszor több számítógép eladásával kalkuláltak. Az idei év első negyedében például mindössze 12 ezer Mac G4 Cube kelt el, ami kevesebb, mint a fele az előző negyedévben értékesített 29 ezer darabnak. Februárban ráadásul Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója már bevallotta, hogy a Cube nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azonban még kijelentette, hogy az Apple továbbra is gyártja és árulja majd ezeket a masinákat.

Nem kíván ugyanakkor védekező állásba vonulni az Apple, tervei szerint a július végén New Yorkban tartandó MacWorld Expón már sor kerül az új széria bemutatására. Hírek szerint a jelenlegi iMac sorozatot új, a mostani G4-es processzoroknál nagyobb teljesítményű, 1 MHz-es chipekkel látják majd el. Ugyancsak tervezik a Mac-OS 9, és Mac-OS X operációs rendszerek továbbfejlesztését is.

Molnár Sándor