Brit tudósok Európa egyik legnagyobb szuperszámítógépével erednek az Univerzum keletkezésének nyomába.

A Durhami Egyetemen helyezték üzembe a kontinens egyik legnagyobb számítási kapacitással rendelkező számítógépét. A tudósok a komputeren fogják modellezni a Világegyetem keletkezését és fejlődését, remélve, hogy ezzel választ találnak arra a számtalan problémára, amelyet az elmúlt évtizedekben a kozmológia felvetett.

A legfőbb kérdés természetesen az, hogyan keletkezett az Univerzum. Az ismert teória szerint 15 milliárd évvel ezelőtt a Világegyetem az Ősrobbanás során egy rendkívül magas hőmérsékletű, szupersűrű "teniszlabdából" alakult ki néhány másodperc leforgása alatt.

A feladatra a Sun Microsystems az Esteem Systemsszel közösen olyan számítógépet épített, amely másodpercenként 10 milliárd műveletet végrehajtására képes, memóriája pedig egyenértékű 11 000 CD-lemez kapacitásával. Ekkora tárterületen elektronikus formában még a British Library teljes anyaga is elférne.

Az egyetem szóvivője elmondta, a modell megalkotásához azokat a több milliárd megfigyelésből származó adatokat használják fel, amelyek képet adhatnak a csillagok, ködök és galaxisok viselkedéséről és kialakulásáról.

A komputer felavatását egy nappal előzte meg brit és indiai kutatók szenzációs bejelentése, miszerint az űrből érkezett baktériumok nyomaira bukkantak a magaslégkörben. Amennyiben valóban helytálló, a felfedezés megerősítheti az ún. pánspermia-elméletet, mely szerint az élet csírái a világűrből érkeztek a bolygónkra.

Korábban az [origo]-ban:

E.T. a Föld légkörében