Európában debütál az elektromos hálózaton elérhető internet

2001.08.29. 17:47
Hosszú fejlesztési és kísérleti periódus után a nyáron Németországban kezdték meg az első nagysebességű kereskedelmi internetszolgáltatást elektromos hálózaton. Svédországban még idén ugyanilyen szolgáltatás indítanak, amelynek sikere esetén Hollandiában is elég lesz a konnektorba dugni a netes eszközöket. Az áramvezetéken szolgáltatott internet adatátviteli sebességét tekintve esélyes vetélytársa lehet a DSL-nek és a kábeles internetelérésnek.

Az újfajta technológiával kísérletező cégek sokáig problémákkal küzdöttek: például rádióadók és a hálózatot használó elektromos eszközök által keltett interferencia gyakran megszakította az adatáramlást. Mára azonban minden akadályt elgördítettek az útból. A felhasználónak csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja modemét a PC-hez, a modemet pedig nemes egyszerüséggel bedugja a konnektorba.

A korai fejlesztésekben részt vevő több nagyvállalat  - például a Siemens és a Nortel Networks - kiszállt a kísérletekből, mert nem láttak benne elég nagy üzleti lehetőséget. A Svájci Ascom Powerline Communications és az Izraeli Main.net azonban ott folytatta, ahol ezek a cégek abbahagyták.

A Main.net által készített rendszerek az 1MHz és 30Mhz közötti frekvenciákat használják adatátvitelre a számítógép és a helyi energiaelosztó között. Onnan az adatok kommunikációs kábelen haladnak tovább, amit az áramszolgáltató cégeknek kell kiépítenie. A hálózaton telefonálni is lehet VoIP (Voice over Internet Protocol) alkalmazásával, vagyis az áramszolgáltató vállalatok akár telekommunikációs cégekké is válhatnak.

A német Mannheimben a helyi áramszolgáltató, az MVV Energie 3000, az RWE Powerline pedig 2000 előfizetőre számít az év végéig a körzetében. A szolgáltás 29,14 német márkától indul (kb. 3700 Ft) és legfeljebb 249 márkába kerül (kb. 32 000 Ft). A díjazás függ a sávszélességtől és néhány esetben az átvitt adatmennyiségtől is.

Mindkét cég maximálisan 2,5 Mbps sebességet ígér ügyfeleinek. A szolgáltatás sebessége nem garantált, mivel a sávszélesség megoszlik az alállomást használó összes ügyfél között, a kábeles internetszolgáltatáshoz hasonlóan.

(CNN)