Új Intel lapkakészlet P4-hez

A Pentium 4 alapú személyi számítógépek további terjedését elősegítendő az Intel új chipset-et vezetett be, mely segítségével a P4-es processzora épülő konfigurációk képességeit ötvözni lehet a manapság leginkább elterjedt memória-technológiával, az SDRAM-mal.

Míg a P4 alaplapokon eddig használatos 850-es chipkészlet maximalizálja a konfigurációk teljesítményét, az új Intel 845 kiszélesíti az ilyen gépek felhasználói körét. A 845-ös lapkakészlet ugyanis lehetővé teszi a PC133 SDRAM memóriaegységek használatát, melyek lényegesen olcsóbbak, mint a 850-es lapkakészlet által támogatott RDRAM (Rambus DRAM).

Az Intel azért hozta meg döntését, mert a felhasználók és gyártók egyaránt ellenállást mutatak az RDRAM-technológiával szemben. Az elmúlt hónapokban számos olyan vélemény látott napvilágot, miszerint a SDRAM-nál több mint kétszer drágább RDRAM nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sokak csupán  "elhanyagolható" teljesítménykülönbséget tapasztaltak.

Az Intel 845-ös lapkakészlet 1000 darabos kiszerelésének ára 42 dollár, használatával a Pentium 4 processzorral felszerelt számítógépek ára 800 dollár körül tartható. A Dell, a Gateway és a Hewlett-Packard már meg is kezdte az új konfigurációk szállítását.

[origo]