A Universal Music a jövőben kiadott hanganyagain olyan szoftveres másolásvédelmet alkalmaz, mely lehetetlenné teszi a másolást.

A Napsterrel vívott hosszú jogi csatározások és az utóbbi időben megjelent egyéb online fájlcsere-rendszerek népszerűsége nagy mértékben hozzájárul a döntéshez - mondta Edgar Bronfman, a cég alelnöke. Mivel az MP3 jelentette veszélyek mellett a CD-k másolásának leegyszerűsödése és elterjedése is jelentős bevételektől fosztja meg a Vivendi Universal zenei részlegét, az októbertől megjelenő CD-k olyan másolásvédelemmel lesznek ellátva, melyek nem csak a "grabbelést", hanem az audio-CD-re történő hagyományos másolást is ellehetetlenítik. A technikai részletek egyelőre nem ismeretesek: Bronfman nem nyilatkozott a másolásvédő szoftver működéséről, mint ahogy a fejlesztő partner neve sem került nyilvánosságra.

A jogtiszta anyagok illegális másolása sok millió dolláros bevételektől fosztja meg a nagy lemezkiadókat. Úgy tűnik, hogy a zeneipar a jövőben megpróbálja rátenni kezét az MP3-encodereken és CD-írókon keresztül elfolyó pénzekre: a Sony Michael Jackson új albumának európai rádióállomásoknak küldött példányait védte le,  de a cég szóvivője szerint egyelőre nem tervezik a technológia kiterjedtebb alkalmazását. A Warner Music és a BMG egyelőre a tervezés a technikai tesztelés fázisában van, az EMI - mely korábban 20 százalékos bevételcsökkenésről számolt be - egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Universal többek közt olyan előadók anyagait publikálja, mint a U2, Eminem és Sheryl Crow.

[origo]

Másolásvédett CD-vel ijesztgetik a lemezkiadók a vásárlókat

Lemásolhatatlan CD-vel kísérletezik a BMG

Minden harmadik CD illegális másolat