Már élnek a .info elsődleges domainnevek

Szeptember 22-től élnek a .info kiterjesztésű domainnévvel ellátott webhelyek. Július óta több mint 52 000-en regisztráltak sikeresen az új végződésre.

A .info kiterjesztésű domainnevekkel kapcsolatos adminisztrációt végző cég, az Afilias adatai szerint az eddig regisztráltakon kívül mintegy 250 000-en várakoznak arra, hogy .info végződésű URL-jük élesítésre kerüljön. Az Afilias szóvivője elmondta, hogy a világ legnagyobb cégeinek mintegy 60 százaléka már bejegyeztette .info végződésű internetcímét. További 450 000 olyan esetet tartanak számon, melynél egy domainnévre többen is pályáztak. Az ilyen jelentkezők között sorsolás dönt.

Annak ellenére, hogy elméletileg már 52 245 .info domainnév hozzáférhető, kevés olyan honlap van, ami már elindult az új név alatt. Sok helyen egyelőre nem készültek el az új oldalak, így a .info oldalakról a browser automatikusan a cég meglevő .com oldalalára ugrik. Ilyen például a dell.info is.

Az internetes domainnevek felügyeletét ellátó ICANN tavaly novemberben hagyta jóvá több új végződés (.biz, .info, name, .pro, .museum, aero, .coop) bevezetését. Az elfogadott neveket más és más társaságok kezelik, ilyen a .info végződést gondozó Afilias is, mely 19 cég konzorciuma. A  .info domaint bármely cég, magánszemély vagy szervezet bejegyezheti, ellentétben olyan végződésekkel, mint a .edu (csak oktatási intézmények), a .mil (katonai szervezetek), a .gov (kormányzati szervek) és a .org (egyéb szervezetek).

Az elképzelések szerint a .info végződéssel ellátott webhelyek olyan források lennének, ahol az üzleti weboldalon található adatokon kívül a felhasználó extra információt találhatna, legyen szó magáról a cégről, annak termékeiről vagy szolgáltatásairól, illetve bármi olyan tudnivalóról, amit a honlap üzemeltetője hasznosnak tart.

[origo]

Hét új felsőszintű domainnevet fogadott el az ICANN

Elhalasztják az új felsőszintű domainek bevezetését

Az Egyesült Államok szerint az ICANN elfogult és önkényes