Vita a jövő másolásvédett CD-iről

Míg a nagy lemezkiadók a másolásvédett CD tömeges forgalmazásának küszöbén állnak, egyesek a digitális formátumok között is nagy küzdelemre számítanak.

A jelenlegi elképzelések szerint az eddigiektől eltérően a jövőben két változatban kerülnének fel kedvenc zeneszámaink egy-egy albumra. Az egyik a hagyományos CD formátum, olyan másolásvédelemmel ellátva, amely  lehetetlenné teszi mind a "rippelést", a zenék számítógépre történő transzportálását, mind a CD másolását. E mellé kerülnének fel az album számai Windows Media Audio (WMA) formátumban, mely ugyan szabadon másolható lenne, de felhasználásának módjai korlátokat kapnának.

A WMA-fájlok használatának általánossá tétele persze a riválisok azonnali felzúdulásához vezetett. A RealNetworks vezette ellentábor tiltakozásai elérték azt, hogy eddig nem született végleges megegyezés az ügyben. Ehhez hozzájárul, hogy a lemezkiadók sem akaróznak egyetlen formátumot támogatni, félvén, hogy annak tulajdonosa túlságosan nagy részt "harap ki" a világméretű zenepiacból. Sokak szerint a Microsoft a WMA-val a jelenleg népszerű MP3 formátum háttérbe szorítását is megcélozza.

A CD-n található "hagyományos" fájlok védelmének technológiáján főképp két cég, a Macrovision - mely nevéhez a VHS kazetták másolásvédelme fűződik - és a SunnComm dolgozik. Az ígéretek szerint mindkét cég 90 napon belül befejezi a szoftveres védelem legújabb verziójának kidolgozását. A "jövő CD-in" található WMA fájlok másolásvédelmének fejlesztését a Microsoft végzi. Az utóbbi hónapokban egyes kiadók csendben piacra dobtak saját fejlesztésű másolásvédelemmel ellátott albumokat, mely, úgy tűnik, folytatódni fog a "végső megoldás" megérkezéséig. A Macrovision elmondása szerint csak az Egyesült Államokban több mint 100 ezer, a cég másolásvédelmi technológiájával ellátott CD került az üzletekbe, de hogy melyek ezek az albumok, arról nem szól a fáma.

Nyilvánvaló, hogy bármilyen eszköz, mely a CD-k eddigi felhasználási módjait korlátozza, nagy felháborodást  vált ki a felhasználók, vásárlók részéről. Többen arra emlékeztetnek, hogy eddig nem sikerült olyan technikát kidolgozni, melynek ne született meg az ellenszere. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a régi szép "cracker-idők" megváltozóban vannak: az USA erre vonatkozó törvénykezése értelmében (Digital Millenium Copyright Act - DMCA) nem csak a védelem feltörésére irányuló próbálkozások jelentenek jogsértést, hanem akár a védelmi rendszer gyengeségeinek online megvitatása is.

Azt azonban a zeneipar is tudja, hogy a fogyasztó érzékeny. A SunnComm képviselője a vásárló elleni durva lépésnek minősíti például az olyan albumok piacra dobását, amely egyszerűen nem működik a számítógép CD-ROM-jában. Elmondása szerint bár a jelenlegi gyakorlatnál korlátozottabb a két formátummal szállított CD, de ez az az eset, amikor nem csak a káposzta marad meg.

[origo]

Másolásvédett CD-vel ijesztgetik a lemezkiadók a vásárlókat

Októbertől másolásvédett CD-k

Lemásolhatatlan CD-vel kísérletezik a BMG