A számos jelentős IT-cégből álló ISMA konzorcium bejelentette az MPEG-4 formátum első specifikációjának megszületését.

Az ISMA által felvázolt elképzelés egyetlen pluginnal teszi lehetővé a streaming audio- és videofájlokhoz való hozzáférést mobiltelefonról, kézi számítógépekről és PC-kről.  A bejelentés a non-profit ISMA legújabb lépése az új digitális műsorszórási standard létrehozására. Az ISMA tagjai között olyan cégeket találhatunk, mint a Cisco, az IBM, a Philips, a Sun és az Apple.

Az MPEG-4 tömörítési eljárás a zenei anyagok robbanásszerű online terjedését lehetővé tevő MPEG-1 és MPEG-2 technológiák követője. Az ISMA új specifikációja az audio- és videoanyagok közvetítésére (streaming) két változatot vonultat fel: egyiket a kisebb sávszélességgel rendelkező, vezeték nélküli eszközökre, mint a mobiltelefon és a PDA; a másikat pedig PC-re. Az Apple reményei szerint az MPEG-4 eljárás segíthet QuickTime lejátszójának terjedésében; ennek érdekében a lejátszó következő verziója már ezen technológián alapul.

A Microsoft kritikusan szemléli az ISMA erőfeszítéseit. A cég szakembere szerint az MPEG-4 fájlok minősége nem kielégítő, míg a Windows Media 8-as verziója kisebb fájlméret mellett DVD-közeli képminőséget nyújt streaming esetén is.

[origo]

Megjelent a QuickTime 5

CMOS kamerák mobiltelefonokba