USA: összefogás kell a cyber-terrorizmus ellen

Az Egyesült Államoknak fel kell készülnie a számítógépes támadások meghiúsítására - jelentette ki  az amerikai képviselőházban a terrorizmussal foglalkozó különleges bizottság vezetője

Virginia állam kormányzója, James Gilmore kifejtette: az amerikai kormánynak nem kell lényeges átszervezéseket végrehajtani ahhoz, hogy elhárítsa azokat az internetes támadásokat, amelyek az ország működése szempontjából alapvető fontosságú távközlési, közműves és pénzügyi hálózatokat veszélyeztetnék.

Gilmore szerint a kulcsszó a koordináció, vagyis meg kell szervezni a szövetségi, állami és helyi kormányok, továbbá a magáncégek együttműködését, utóbbiak ugyanis az internet 80 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. "Kormányzati munkatársak millióinak tevékenységét, valamint a szellemi erőknek helyet adó egyetemeket és a magánszektor vállalkozói kedvét kell összefognunk a közös cél érdekében, ami szülőföldünk biztonságának növelése" - mondta.

Helyes kezdőlépésnek minősítette Gilmore, hogy a Bush-kormány október 16-án a egy különleges csoportot állított fel az informatikai infrastruktúra védelmére. Hozzátette, hogy a 2000. évi dátumváltás miatt felmerült számítógépes problémák (Y2K) megoldására létrehozott állami szervezeteket kell felkészíteni az online terrorizmus kivédésére.

A republikánus kormányzó egy olyan jelentés tényeit ismertette, amelyet még a héten a közvélemény elé tárnak. Eredetileg e jelentést decemberben tervezték közzétenni, de a szeptember 11-ei terrortámadások miatt a határidőt előrehozták.

Korábban:

USA: különleges tanácsadó az informatikai infrastruktúra védelmére

Saját, zárt netet épít az amerikai kormány

Amerikai javaslat a net szigorúbb ellenőrzésére