Az eljárás, mely rövid hatósugarú rádiókapcsolaton keresztül teszi lehetővé a vezeték nélküli eszközök közti kommunikációt, készen áll a tömeges használatra - állítja elemzők.

A nyilvánosan először 1998 májusában szereplő Bluetooth-technológiát a vele azonos nevű konzorcium fejleszti és támogatja, az alapító tagok közt az Ericsson, az IBM, az Intel, a Nokia és a Toshiba található. A Bluetooth-chipekkel szerelt eszközök jelenleg maximálisan 100 méteres hatósugarú körben képesek kapcsolattartásra. Az előzetes elvárások ellenére eddig nem sikerült a piacon széles körben elterjeszteni az ilyen kommunikációs eljárást fejlesztő eszközöket, ennek fő oka a különböző típusú platformok - mobiltelefon, PDA, notebook - közötti kompatibilitási problémák voltak. A Bluetooth-eszközök vásárlók közötti népszerűsödését a viszonylag magas árak is akadályozták.

Az első Bluetooth-chipeket használó eszközöket az Ericsson dobta piacra. A termékek között az ilyen készülékek mellett vezeték nélküli headset-et és "Bluetooth-adaptert" találhatunk, mellyel meglevő telefonunkat láthatjuk el a rádióhullámos eljárással. A cég 1994-ben kezdte a 2,4 Gh-en dolgozó rádiós adatátviteli eljárás kidolgozását.

Az idei év során az Egyesült Államokban számos forgalmazó kezdte meg a Bluetooth-eszközök árusítását, a gyártók sorába pedig beállt a Motorola és a 3Com is. Előzetes számítások szerint az idei év során összesen mintegy 1,2 millió rövid távú rádióhullámos kapcsolatra alkalmas készülék juthat el a vásárlókhoz.

[origo]

Bluetooth-támogatás az új Windows CE-ben

Kézírást mobilon továbbító toll az Ericssontól