A japán NTT DoCoMo, a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója a jövőben rövid videoanyagokat is közvetít hálózatán.

A cég új szolgáltatása, az "i-motion" révén kliprészletek, rövid hírek és sportesemények fontos pillanatai juthatnak el a mobiltelefonok képernyőire. A lehetőség egyelőre csupán a hivatalosan jövő héten megjelenő új NEC készülék, a harmadik generációs hálózaton működő FOMA N2002 tulajdonosai számára lesz elérhető. A technológia egyelőre rövid, maximálisan 15 másodperces, hanggal kiegészített videoanyag közvetítését teszi lehetővé. A DoCoMo eddig több mint 30 partnerrel szerződött a különböző tartalmak biztosítására.

A szolgáltatás használatára alkalmas NEC FOMA N2002 mobiltelefon november 19-én jelenik meg. Az 5,5 centiméteres képernyővel szerelt készülék a cég korábbi N2001-es modelljének továbbfejlesztése, a két eszköz között lényeges különbség a megjeleníthető színek mennyiségében van: míg a korábbi modell kijelzője 4096 színt volt képes kezelni, az N2002 65356-ot.

A közvetített anyagok tartalma a valódi filmektől a különböző prezentációkig és a csak hangfájlokig terjed, az utóbbiak hossza 100 másodperc lehet. A tartalamszolgáltató partnerek között a Sony Music és a Fuji televíziós részlege is megtalálható.

A DoCoMo kezdeményezése jó példája a nagy átviteli sebességet biztosító 3G mobilhálózatok és az ezekhez kapcsolódó  eszközök nyújtotta lehetőségek kiaknázásának.

[origo]

UMTS: megérkeztek a jövő eszközei

Egy éven belül DoCoMo 3G-szolgáltatás Európában