A terméktesztek során az Intel 64 bites Itanium processzora nem az elvárásoknak megfelelő teljesítményt nyújtott - jelentette be a Compaq.

Az idén májusban kibocsátott Intel processzorral kapcsolatos problémák a 733 MHz-es és 800 MHz-es modelleknél egyaránt felmerültek. A kereskedelmi forgalomba kerülést megelőző szokásos tesztek a Compaq laboratóriumában folytak, a számítógépgyártó a ProLiant DL590/64 jelű szervereiben próbálta ki az Itaniumokat. A Compaq képviselője elmondta, hogy a vártnál alacsonyabb tesztértékeket minden valószínűség szerint a processzor okozta, bár egyelőre óvakodott hibának nevezni a dolgot. Hozzátette, hogy az Intel és a Compaq közösen dolgozik a "rendellenesség" pontos okának kiderítésén.

A 64 bites számítási műveletek végzésére képes Itanium több éves késlekedés után került piacra. A szerverekbe szánt processzorral az Intel a Sun RISC-termékeinek kíván konkurenciát teremteni. Az AMD szintén a jövő évre időzítette 64 bites processzorai, a Hammer-sorozat érkezését.

[origo]

Júniustól szállítják az Intel 64 bites processzorával szerelt számítógépeket