100 milliárd elem a Panasonictól

A Panasonic bejelentette, hogy az összesített szárazelemgyártásban elérte a 100 milliárdos darabszámot. Az ágazatban egyedülállónak számító termelési rekord egybeesett a Panasonic elemgyártási tevékenységének 70 éves születésnapjával.

A cég becslése szerint e 100 milliárd (AA méretű) elem egymás után téve 5 millió km hosszú sort alkot, ami akkora távolságnak felel meg, mintha valaki százhússzor kerülné meg a Földet, vagy hatszor tenné meg az utat a Holdra és vissza.

A 100 milliárd elem közül 83,4 milliárdot (83%) tett ki a mangánelemek és 16,6 milliárdot (17%) az alkálielemek gyártása. Az elemek 40 százalékát Japánban, a többit külföldön gyártották.

A Panasonic elemgyártási tevékenysége 1931-re nyúlik vissza, amikor a cég alapítója, Konosuke Matsushita elemmel muködő lámpát dobott piacra, és megkezdte az elemek saját gyártását. Az elemes lámpák népszerűsége alapozta meg a szervezet megalakulásának első éveiben a Panasonic sikerét. A vállalat jelenleg 17 szárazelemgyárat üzemeltet 14, Japánon kívüli országban és térségben.

Az elemmel működő berendezések, például a hordozható elektronikus készülékek terjedése évek óta folyamatosan növeli a világon a szárazelemek iránti keresletet, amely 2000-ben elérte a 30 milliárd darabot, és ebből körülbelül 10 milliárdot tettek ki az alkáli- és körülbelül 20 milliárdot a mangánelemek.

[origo]