Harry Potter a filmvásznon és a neten

A Harry Potter-kultusz - mely filmváltozata az Egyesült Államokbeli vetítés első hétvégéjén 93,5 millió dolláros bevételt hozott - a számítógépes játékok piacán és a neten is megjelenik.

A Harry Potter és a bölcsek köve című film már a megjelenés első óráiban óriási sikert aratott: az USA-ban a Pearl Harbor, míg Nagy-Britanniában a Hannibál bevételi rekordját döntötte meg. A kasszasikerből az online mozijegyrendelést biztosító vállalkozások is jócskán részesültek, a movieticket.com az első napokban több mint 300 ezer Potter-jegyet adott el a világhálón keresztül. Az immár kultikus történet és persze az első film megjelenése a kapcsolódó internetes oldalak látogatottságát is drasztikusan megnövelte. A Nielsen/Netratings mérése szerint a november 4-ét megelőző hat hét során - még jóval a film amerikai és brit premierje előtt - a Warner hivatalos Harry Potter-honlapjának forgalma 239 százalékkal nőtt, a november 4-ével végződő héten 573 ezren keresték fel a honlapot.

Az elemzők szerint biztosra vehető, hogy a film bemutatóit követő időszakban újra meglódul a hivatalos és egyéb Potter-oldalak nézettsége. A filmhez kapcsolódó információkon és multimédia-tartalmakon mellett sokan magát a filmet keresik a világhálón, az egyes peer to peer rendszereken a közeljövőben a film tömeges felbukkanása várható.

A film november 16-i premierjével egy időben jelent meg a történet játék-átirata is, mely először PC, PlayStation és Game Boy platformokra hozzáférhető. A Harry Potter and the Sorcerer's Stone-ban a játékos az ifjú varázslótanonc bőrébe bújva élheti át a Roxfort varázslóiskola hétköznapjait.

[origo]

Harry Potter linkek:

Harry Potter - Warner Bros.

Harry Potter Movie Gallery

IMDB: Harry Potter and the Sorcerer's Stone