Halálos iramban: védett filmzene

Az Egyesült Államokban forgalomba került az első olyan CD, melynek összes példányát új típusú másolásvédelemmel látták el.

A szerencsés album a nemrégiben Magyarországon is bemutatott Halálos iramban (The Fast and the Furious) című film zenéje lett, a CD-t a Universal Music adta ki. A CD anyaga két verzióban került a korongra: egyik a hagyományos CD-lejátszók - persze a fájlok grabbelését megakadályozó másolásvédelemmel ellátva -, a másik pedig a számítógép számára. Utóbbi verzió különlegessége, hogy a Universal, mellőzve mind az MP3, mind a WMA fáljtípust, egy kevéssé ismert formátumot választott. A fájlok kiterjesztése .cds, a mellékelt lejátszó fejlesztője az izraeli EverAd nevű cég.

Az album kibocsátása kísérletképpen fogható fel a Universal részéről. Több lemezkiadó is kiadott másolásvédelemmel ellátott CD-ket, azonban ezek korábban a teljes mennyiség csak egy részét érintették. Az új eljárások tesztelése igen szükségesnek látszik: korábban Nagy-Britanniában tört ki botrány Natalie Imbruglia albuma körül, a White Lilies Island című lemez számos audioeszköz számára lejátszhatatlannak bizonyult.

Másolásvédett fiúbanda

Vita a jövő másolásvédett CD-iről