Egy millió dollár internetes csalással


Egy 17 éves kaliforniai fiatal egy információs weboldal segítségével mintegy ezer hiszékeny kuncsaft zsebéből húzott ki kisebb-nagyobb összegeket.

A számos panaszos bejelentése nyomán indított vizsgálat szálai egy Cole Bartiromo nevű tizenéveshez vezettek. A tinédzser saját maga által összeállított honlapján óriási haszonnal kecsegtető befektetéseket ajánlott, többek közt a "Karácsonyi csoda" elnevezésű konstrukciót, mely 2500 százalékos hasznot ígért a november-december során befizetett összegekre. A nagy profitra vágyók által befizetett összegek a PayPal és az Osgold online fizetési rendszereken jutottak el hozzá.

Az úgy legutóbbi fejleménye, hogy a jelenleg szüleivel élő Bartiromo beleegyezett abba, hogy a számára átutalt - egy costa ricai számlán tartott - pénzeket "befektetőihez" visszajuttatja, a retorziókat a további vizsgálat határozza majd meg.

Korábban a Bartiromonál két évvel fiatalabb Jonathan Lebed-et vádolták online pénzügyi csalással: a fiatal két évvel ezelőtt kisebb cégek részvényárfolyamait "pumpálta fel" különböző fórumokon, illetve levelezőlistákon elhelyezett üzenetekkel.