Windows-Freestyle: multimédia mindenkinek!

A Microsoft nemrég debütált operációs rendszeréhez fejlesztett új eszköz a digitális szórakoztatás minden válfajához hozzáférést kínál.

Bill Gates a Consumer Electronic Show-n jelentette be a Freestyle névre keresztelt grafikus kezelőfelület érkezését, mely a Windows XP számára készült. A Freestyle az operációs rendszer külcsínét megváltoztatva, a képernyőre nagy méretű gombokat helyez el, melyek akár a helyiség távoli részéről is láthatók. A Freestyle nem szoftveres részéhez a távirányítási lehetőség tartozik: a képernyőn látható funkciók távolról is ki- és be kapcsolhatóak.

És hogy mik is ezek a funkciók? DVD-lejátszás, zenehallgatás, televíziónézés, fotóalbum-rendezgetés és egyéb multimédiatartalmakhoz történő hozzáférés, mindez könnyen áttekinthető, populáris interface-en keresztül.  A Freestyle a Microsoft eHome divíziójának a terméke, mely a PC használati terének kibővítését, a személyi számítástechnika és az egyéb elektronikus termékek egymáshoz közelítését tűzte ki célul. A Microsoft bejelentése szerint több hardvergyártó - a NEC, a Samsung és a Hewlett-Packard - már tervbe vette a Freestyle lehetőségeit kihasználó eszközök gyártását.

Szintén a CES-en került bemutatásra a Mira elnevezésű szoftver, mely különböző eszközök - televízió, PC, Xbox - működésének összehangolására szolgál. A Mira egy hordozható, vezeték nélküli, Tablet PC-szerű hardverre kerül, mely mintegy távirányítóként szolgál. A Microsoft bejelentése szerint a Mirára alapuló eszközök még az idei év során eljuthatnak a fogyasztókhoz.