A Palm közzétette 5-ös verziószámú operációs rendszerének tesztváltozatát. A végleges verzió a tervek szerint az idei év nyarán érkezik.

A San Jose-i Palm fejlesztői konferencián bemutatott Palm OS 5 bétaváltozat számos területen igyekszik megfelelni a kéziszámítógépekkel, illetve vezeték nélküli eszközökkel támasztott legújabb követelményeknek is. A Palm szintén az összejövetelen jelentette be a vállalat korábban beharangozott új divíziójának, a PalmSource -nak a létrehozását, mely kizárólag a Palm operációs rendszereinek fejlesztésével fog foglalkozni.

Az operációs rendszer legújabb verziójában jelentkező újításokat a vállalat három csoportba osztja, ezek a biztonság, a kommunikáció és a multimédia. Az adatbiztonságot RC4 algoritmusra alapuló, 128 bites titkosítás és SSL-támogatás szolgálja. A Palm a fejlesztés során fokozott hangsúlyt helyezett az új hardverek nyújtotta kibővült multimédiás lehetőségek maximális kihasználására, így a Palm OS 5 CD minőségű audiolejátszást és rögzítést tesz lehetővé, valamint minden verziója támogatja a nagy felbontású - maximum 320*320 pixeles - kijelzőket. Az operációs rendszer külcsíne személyre szabható lesz. A kommunikáció terén fontos előrelépés a 802.11b vezeték nélküli hálózati szabvány támogatása.

Az operációs rendszer új verziója - a korábbi hardverelemek támogatásának megtartása mellett - jó viszonyban lesz az ARM processzorokkal, így az új PDA-k jóval nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a szerényebb Dragonball processzorokkal szerelt társaik.

A PalmSource hangsúlyozza a Palm OS 5 elődeivel, illetve korábbi alkalmazásokkal való kompatibilitását, a cég szerint a Palm OS 4-en futó szoftverek tökéletesen együttműködnek az új operációs rendszerrel.

Palm i750: a tenyérben tartott net

Új OS-verzió a Palmtól