A népszerű webes keresőt üzemeltető cég által kiírt programozói verseny célja nagy mennyiségű HTML formátumú adat feldolgozása.

A Google honlapján található leírás szerint a feladat mintegy 16 ezer weboldal nyers vagy előzetesen rendezett anyagának megdolgozása oly módon, hogy az adatokkal "valami érdekes történjen". A "valami érdekes" alatt a Google a feldolgozandó weboldalak rendezését, indexelését és tömörítését érti, tetszőleges eszközökkel.

Az alkalmazások kidolgozása alapjául szolgáló 16 ezer HTML-oldal - mely 100 különböző, a .edu tartományban található honlapról származik - csupán az alapanyag, a kiírás szerint az ezen az anyagmennyiségen fejlesztett kódnak a bírálás során jóval nagyobb, mintegy 900 ezer oldalnyi információn kell működnie. Az adatok előzetes kezelésére szolgáló framework-öt a Google C++ nyelven teszi közzé, azonban a kiírás szerint a pályaművek készülhetnek Java-ban is.

Az alkalmazások beküldési határideje április 30., a most először meghirdetett versenyben 1-3 fős csapatok indulhatnak, a legjobb pályamű szerzője a 10 ezer dolláros pénzdíjon kívül látogatást tehet a Google kaliforniai központjában. A versenykiírás szerint a beküldött kódokat a Google a jövőben szabadon felhasználhatja saját fejlesztéseiben. A kiírás, a technikai részletek és a munkához szükséges fájlok letölthetők a Google vonatkozó oldaláról.

Korábban:

3 milliárd weboldal a Google indexében

Többen keresik bin Ladent, mint Britneyt