A norvég Opera február 12-én mutatta be Mac OS-X-en futó 5.0-s böngészőjének negyedik bétaváltozatát, valamint a 6.01-es, Windows alatt működő verziót.

Az Opera 6.01-es változatába néhány kisebb változtatás került a tavaly decemberben megjelent 6.0-s verzióhoz képest. Az új Opera optimalizált memóriakezelést, javított proxy-konfigurálást és továbbfejlesztett kezelőfelületet ígér. A Oslo-i vállalat a böngésző új verziójának érkezésével együtt jelentette be Opera Composer nevű online alkalmazásának érkezését, mellyel a browser hagyományos arculata alakítható át igen jelentős mértékben.

Szintén az Opera újdonsága az 5.0-s Mac OS-X verzió újabb bétájának megjelentetése. Az immár negyedik bétaváltozat - a QuickTime-támogatás beépítése mellett - kisebb hibajavításokon esett át. Az Opera jelenleg két MacIntosh-verziót kínál böngészőjéből: az új béta mellett hozzáférhető az Opera 5.0 Mac Final is, utóbbi a Mac OS 7.5.3-9.2 verziószámú példányain fut.

Az Opera közleménye szerint a cég tavaly őszi "offenzívája" óta termékeinek népszerűsége egyre emelkedik. A vállalat képviselője a StatMarket adataira hivatkozva elmondta, hogy az Opera böngészők leginkább Európában nyernek egyre nagyobb teret. Az Opera az idei év során leginkább az ázsiai térségben történő előretörésben reménykedik, miután a decemberben bemutatott Opera 6.0 először támogatja a nem latin karaktereket.

Korábban:

Letölthető az Opera 6.0 végleges változata

Itt a Netscape 6.2-es verziója

Megjelent az Internet Explorer 6.0