A EU támogatja az .eu végződés létrehozását, mely mind magánszemélyek, mind a régió vállalkozásai számára hozzáférhető lenne.

Az új végződésű domainnevek az Európai Unió döntéshozói rendszerén történő átjutás után léphetnek életbe. Az Unió az új felsőszintű domain születésétől számos, más végződéssel már foglalt internetcím létrejöttét, közvetve pedig a hálóhasználat és az online jelenlét és a kereskedelem növekedését várja. Az Európai Unió nemrégiben fejezte ki aggodalmát a domainnevek piacának telítettsége miatt, mondván, hogy egyre nehezebb az új, "jó nevű" címek regisztrálása.

Az .eu domain bevezetése után az egyes országokat jelölő végződések - eltérően a nemzeti valutáktól - továbbra is használatban maradnak. Az EU új javaslata nem áll összhangban a jelenlegi trenddel, mely során a regionálisan megkülönböztető internetcím-végződések helyett inkább az egyes tevékenységekre utaló domainek születnek, ilyen a .biz és a .pro is. Az Unió az .eu domain bevezetésével az Unió "márkajelének" online jelenlétét is biztosítani kívánja.

A javaslat elfogadása után a megjelenő új domain adminisztrációját az EU által kiválasztott nonprofit szervezet végzi majd.

Korábban:

Megjelennek az első .biz végződésű domainnevek

Hamarosan itt a .museum domain

Domainnevek: márciustól fizetési hullám