Érkezik a cserélhető winchester

Nyolc japán elektronikai cég dolgozik egy számítógépekben és fogyasztói elektronikai eszközökben felhasználható kivehető merevlemez-rendszer fejlesztésén.

Az IVDR  (Information Versatile Disk for Removable usage) konzorcium alapítói a Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a Phoenix, a Pioneer, a Sanyo, a Sharp és a JVC, valamint támogatóként a csatlakozógyártó FCI Japan és a perifériagyártó Misumi.

A hagyományos 2,5 hüvelykes meghajtóhoz képest az új meghajtó új csatolót kapott, amely jobban alkalmas a kivehető funkcióhoz. A konzorcium két éve dolgozik annak a problémának a megoldásán, hogy a merevlemez technológia évente megkétszerezi a tárkapacitást, vagyis a felhasználónak újabb és újabb termékeket kell vásárolnia. A megoldást egy olyan működés közben cserélhető, kivehető merevlemezben találták meg, amely szükség szerint felfrissíthető. A konzorcium még nem fejezte be az 1.0 specifikáció kifejlesztését, a szabvány fél éven belül várható - és amint elkészül a konzorcium licenceli a technológiát a gyártóknak.

Eközben folynak a tárgyalások a Sony, a Toshoba és az IBM megnyerésére, mivel a csoport szeretné a rendszert nemzetközi szabvánnyá tenni. A fizikai jegyeken túl a csoport kifejlesztett egy felületi specifikációt is, amely a hagyományos ATA interfészen alapul, csak biztonsági és audiovizuális funkciókkal, valamint egy fájlrendszerrel bővült. Kifejlesztői szerint az IVDR meghajtók ára 10-20 százalékkal lesz magasabb, mint a PC meghajtóké. A jelenlegi merevlemez meghajtók kapacitása 60 gigabájt, ami hatszorosa egy kétoldalas DVD-RAM lemezének, de meghaladja a múlt hónapban bemutatott BluRay optikai lemezformátumét is.

A tokiói sajtóértekezleten már láthattak az újságírók egy Hitachi PC-t IVDR csatlakozó hellyel. A Sharp egy videomagnóba épített tároló öblöt, amelyet a Mitsumi gyárt, míg magát a meghajtót a Sanyo fejlesztette ki. De látható volt egy IVDR szerver négy meghajtó hellyel is.

Korábban:

Karcsú és gyors winchester az IBM-től

WTC: winchester bizonyíthatja a pénzmosást