HomeSite 5.0 - Macromedia-színekben

Ha valaki egy szép reggel arra ébredne, hogy mostantól fogva az internetes fejlesztésnek szenteli életét, rosszul teszi, ha nem a Macromediánál kezdi beszerzőkörútját.

Internetoldalak szerkesztésére vállalkozó program sok van, ám ezeket nagyjából két csoportba lehet sorolni: vannak a látványközpontúak, és vannak a kódközpontúak. A kettő közötti fő különbség, hogy míg az előbbi által készített kódot bottal sem érdemes piszkálni, az utóbbival ugyanúgy létrehozhatók nagyon szép, látványos oldalak. A HomeSite is ebbe a kategóriába tartozik, az egyik legjobb kódközpontú szerkesztőprogram.

Macromedia  termékpalettája több mint lenyűgöző a webszerkesztés  terén: övék a Dreamweaver, sokak által a legjobbnak tartott weboldalszerkesztő, valamint az őrült tempóban terjedő, rendkívül népszerű Flash és Shockwave technológia. Mindezt grafikai oldalról a Fireworks támogatja a háttérből. Az Allaire cég tavalyi bekebelezésével pedig ölükbe pottyant a ColdFusion fejlesztőkörnyezet, valamint a Homesite. Nem mintha a HomeSite eddig idegen lett volna a Macromediától, hiszen a program hosszú ideje elválaszthatatlan a Dreamweavertől: beépített támogatással rendelkezik, cserébe fontos kiegészítőként bekerült a nagy testvér dobozába.

A HomeSite első verzióját Nick Bradbury készítette, kezdetben ingyenes, majd shareware változatban volt elérhető. A sikeres terméket 1996-ban vette meg az Allaire cég, és alkalmazta a szerzőt, aki 1999-ig fejlesztési igazgatóként felügyelte a program egyes verzióit. Jelenleg új cégével azon a TopStyle stíluslapszerkesztőn dolgozik, amelynek "könnyített" verziója régóta a HomeSite fontos része.

A kódközpontúságon azt kell érteni, hogy a felhasználóra hárul a weboldal forráskódjának összeállítása, amely lényegében valóban hasonlít a programozásra (bár a HTML maga nem program-, hanem jelölőnyelv). Ami kiemeli a többi hasonló termék közül, az a hatalmas tudásanyag, amit felhalmoztak benne, és amiből a praktikus kezelhető felület mindig éppen azt teszi a kezünk alá, amire éppen szükségünk van.

Barátságos alapok

A fejlesztőkörnyezet kialakítását több szerkesztőprogramban lemásolták
A kényelmes szövegszerkesztő rendelkezik a programozást támogató funkciókkal (például kódszínezés), kiterjedt nyelvi támogatása pedig messze túl mutat a HTML-en. Immár kibővült az XHMTL 1.0-val is, amely talán a legfontosabb újdonsága az 5-ös változatnak. Beépített ellenőrző és formázó segédeszközökkel áll a tiszta, áttekinthető és főleg hibátlan kódkészítés szolgálatában. A fejlesztést projektekbe szervezhetjük, ahol tulajdonképpen az első billentyű leütésétől az egyes oldalak feltöltéséig - a grafikai elemek elkészítését kivéve - minden művelet elvégezhető anélkül, hogy ki kéne lépnünk a HomeSite-ból! Ami pedig a grafikát illeti, a Macromedia szorosabbra fonta az együttműködést a Fireworksszel, így a fejlesztés ezen lépései is már a szerkesztő állománykezelőjéből kezdeményezhetők. Apropó, állománykezelő! Megszűnt a 4.x verzió idegesítően lassú mappakezelése, és beépítettek egy második fájlkezelő panelt, hogy egyszerűsítsék a szükséges állományműveleteket akár titkosított kapcsolatban számítógépünk és a webkiszolgáló között!

Extra kényelem

Több fontos kényelmi szolgáltatással is bővült a HomeSite kínálata. Az időzíthető AutoBackup akkor is gondoskodik munkánk biztonságáról, amikor mi elfelejtünk menteni, valamint a katasztrófák bekövetkezte után mindent megtesz, hogy poraiból feltámassza az elveszettnek hitt forráskódot. Az említett tudásbázist úgy alakították át, hogy ha elakadnánk, a segítség máris a gondot okozó utasításhoz ("tag"-hez) kapcsolódóan érkezzék, megspórolva a keresgélést. Hasznos újdonság, hogy azokat a külső állományokat, amelyekre aktuális oldalunk hivatkozik, a hivatkozás alapján egy gombnyomással behívhatjuk a szerkesztőbe; ehhez nem szükséges adott esetben megmászni a teljes mappastruktúrát.

A HomeSite 5 egyértelműen jobb és stabilabb lett, s mint ilyen immár teljes jogú tagja a Macromedia fejlesztőeszköz-családjának. Azoknak ajánljuk, akik nemcsak élvezni, érteni is szeretnék weboldalaik működését!

Spányik Balázs