Erősödik az amerikai kormányzat szerepvállalása az online biztonsággal összefüggő kérdésekben.

Howard Schmidt, a Bush adminisztráció által felállított Critical Infrastructure Protection Board alelnöke hétfőn internetes kerekasztal beszélgetésen vett részt, ahol elmondta, hogy a tanács stratégiája jelöli ki, milyen szerepet játsszon a kormányzat az ország nyilvános és magánhálózatainak biztonsága fokozásának érdekében, ehhez milyen törvényi módosításokra van szükség, illetve hogy mindezt miként tudják támogatni a magánszektorból és a tudományos közösségekből.

Schmidt elmondta még, hogy a tanács egy esemény nyilvántartó központ felállítását tervezi, amely nyomon követi pl. a vírusok terjedését, de növelni kívánják a biztonsággal összefüggő kutatás-fejlesztés támogatását, valamint a hálózati bizonság oktatásának színvonalát az általános- és a középiskolákban. Ösztöndíjat hoznak létre azon szakértők számára, akik hajlandók a közalkalmazotti szférában elhelyezkedni.

Az alelnök szerint a tanács stratégiája nagy súlyt helyez a köz és a magánszektor közötti partneri kapcsolat erősítésére, az információ megosztásra - amelyet azonban nem rendeletekkel kívánnak szabályozni. A kormányzat szerepe a kiberbiztonság fokozására három területen összpontosul: nemzetbiztonság, bűnüldözés - közbiztonság és a gazdaság. Schmidt elsimerte, hogy nemcsak a vírusírók és a hackerek jelentenek fenyegetést, hiszen a támadások jelentős része bennfentes műve. Végül az alelnök ígéretes technológiák bevezetéséről számolt be, amelyek növelik a hálózatok biztonságát, így az intelligens kártyákat, a biometriás azonosítást, a konfiguráció felügyeletet és az automatizált javításfelügyelő eszközöket említette, amelyek a szoftverek hibáit javítják ki.

Korábban:

Clarke: biztonság, biztonság, biztonság!

USA: online támadásra katonai akció lehetséges