Szupergyors számítógép - a hűtőből?

A CeBit-en bemutatott munkaállomás 3 GHz-órajelet produkál. A konfiguráció különlegessége a processzor hűtési rendszere.

A dán Asetek által a CeBiten-en kiállított és hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő számítógépbe 2,2 GHz-es Intel Pentium 4 processzor került, a vállalat különleges hűtési eljárásának köszönhetően azonban a gép hosszú időn át is stabilan működik 3 GHz órajelen. A technológia 25-30 százalékos "húzás" mellett is mélyen nulla fok alatti hőmérsékleten tartja a processzorokat.

A Vapochill eljárás, mely az Asetek és az Asus közös fejlesztése,  kiküszöböli a processzorok "húzása" - azaz a nagyobb teljesítmény érdekében a működési feszültség átállítása - során fellépő túlmelegedést. Az Asetek szerint hűtési eljárásuknál nem tapasztalható a hasonló technológiáknál előforduló magas zajszint, sőt a hűtőrendszer halkabb, mint a normál processzor-hűtőventillátor.

Korábban az Intel mutatott be túlhúzott P4-et a San Francisco-i fejlesztő konferencián, mely "hidegen tartásáról" folyékony hidrogénes hűtési rendszer gondoskodott.