A szabad demokraták frakcióvezető-helyettese az előző ciklusban a közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztérium politikai államtitkára volt. 1998-tól a gazdasági bizottság alelnöke, és tagja volt több albizottságnak is.

A mérnök végzettségű politikus 283 felszólalásával az egyik legaktívabb képviselőnek számít. A ciklus végén több párttársával együtt arról kérdezte a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, hogy miért nem teljesítette a Fidesz a választások előtt ígért adócsökkentést. Kifejtette azt is, hogy az SZDSZ kormányra kerülése esetén kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be.

Kovács kifogásolta az M7-es autópálya közbeszerzési pályáztatás nélküli felújítását, valamint elégedetlen volt a diákhitelek folyósításával kapcsolatban is. A választási kampány kezdetén a képviselő javasolta, hogy a 2001-es év költségvetési többletjövedelmekből mindössze 20 milliárdot adjon a kormány az egészségügynek. A fennmaradó összegről szerinte már a következő kormánynak kellene döntenie. Az elektronikus kereskedelemről szóló törvénnyel kapcsolatban a politikus kifejtette, hogy nem érti, miért kell olyan paragrafusokat beilleszteni a javaslatba, amelyeknek semmi közük a kereskedelemhez. A törvénytervezet ugyanis részletesen taglalta az internetes szolgáltatók felelősségét is. Kovács szerint az adatvédelemmel kapcsolatban viszont hiányos a szabályozás, és ezért alkotmányossági problémákat vet fel.

Kovács 1995-től a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. 1990-től négy éven keresztül a Fővárosi Közgyűlés tagja volt.

Kovács Kálmán az információs korszak kihívásairól: Beszélünk a magyar tudás, a magyar szellemi erő hagyományairól és ma is meglévő erejéről. Ha ez nem párosul a modern informatikai eszközök használatával, ha nem párosul az informatikai kultúra elsajátításával, akkor ebben az új versenyben Magyarország lemarad.

Ajánlat:

További képviselők az SZDSZ országos listájáról