Bírói ítélet a fájlcserélő mellett

Az online zenemegosztás szerzői jogi vitáiban először született olyan döntés, mely a megosztó alkalmazást fejlesztő céget nem teszi felelőssé.

Az ítéletet a 2001 ősze óta tárgyalóteremben szereplő Kazaa ügyében hozta egy holland fellebbviteli bíróság. A döntés szerint a Kazaa Media Desktop nevű, a Napster-éhez hasonló fájlmegosztó kliensprogramot fejlesztő holland cég nem felelős azokért az esetleges jogsértésekért - szerzői joggal védett zenék, filmek és szoftverek letöltéséért -, melyeket a szoftver használói elkövetnek.

Míg elemzők szerint a döntés új trendet nyithat az internetes szerzői jogsértései perekben, a jogtulajdonosok vélekedése szerint az ítélet nem tekinthető precedensértékűnek. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) képviselője elmondta, hogy nem valószínű, hogy a szoftverkalózkodás paradicsomának tekinthető Egyesült Államokban egy külföldi bíróság döntése bármilyen hatást is gyakorolna.

A Parks Associates új felmérése eszerint az amerikai otthoni nethasználók mintegy 40 százaléka töltött már le MP3-fájlokat, átlagosan 305 zeneszámot tárolva gépükön.

Korábban:

Kazaa: felfüggesztve a letöltés

Per a Music City, a Kazaa és a Grokster ellen