Hét nagy hollywoodi stúdió együttesen lép fel a digitális vetítési technológia széles körű elterjesztéséért.

Az újonnan alakult iparági szövetség célja, hogy olyan - minél többek által elfogadott - szabványokat hozzon létre, melyek biztosítják a digitális vetítési eljárások és formátumok teljes körű kompatibilitását. Az alapító tagok között a Walt Disney, a 20th Century Fox, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a Universal Studios és a Warner Bros. található.

A digitalis vetítés során a a filmek nem celluloidról, hanem számítógépen tárolt "kópiáról" kerülnek a filmvászonra. Világszerte jelenleg 45 moziteremben, Magyarországon pedig a budai UCI-Palace filmszínházban található digitális vetítőberendezés.

A digitalis technológia legnagyobb előnye a filmek minőségromlásának elkerülésében és az egyszerűbb filmforgalmazásban rejlik - áll s stúdiók közleményében. A vetítendő produkciók jelenleg DVD-korongokon jutnak el a mozikba, a disztríbúció egyszerűsödésében leginkább a szélessávú hálózatokon keresztül történő letöltés és a műholdas "sugárzás" bevezetése játszhatja a legnagyobb szerepet.

Korábban:

Digitális mozi a MOM-Parkban