A Microsoft szerint az Internet Explorer forráskódjának nyilvánossá tétele nagyban ronthatja az alkalmazás stabilitását.

A múlt héten a Microsoft ügyvédjeitől keményen megszorongatott közgazdászprofeszor, Carl Shapiro hétfőn ismét visszaült a tanúk padjába, hogy ezúttal az Internet Explorer forráskódjának nyilvánossá tétele mellett érveljen. Ő volt az ugyanis, aki 1998-ban a sajtóban ünnepelte a Netscape döntését, hogy böngészőjének forráskódját megnyitotta.

Most azonban álláspontját úgy kellett megvédenie, hogy azóta kiderült: a nyilvános Navigator projekt, a Mozilla sok szempontból nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - hiszen a szoftver 1.0 verziója sem készült még el. A Microsoft ügyvédje éppen erre a tapasztalatra építkezve fejtette ki, hogy az Explorer kódjának megnyitása a szoftver széttöredezettségéhez vezethet, ami azzal a veszéllyel jár, hogy még a Windows operációs rendszerrel sem lesz kompatibilis. Shapiro ennek ellenére a kód megnyitása mellett érvelt - azzal a megszorítással, hogy a Microsoftnak csak a jelenlegi verzió kódját kellene közzétennie, a jövőbeliekét nem, így a szoftver megőrizheti integritását. Ugyanakkor a Microsoft azzal is elejét veheti a szoftver fragmentálódásának, hogy érvényesíteni tudja a Netscape-énél lényegesen jobb piaci pozícióját.

Shapiro volt a megegyezést elutasító államok utolsó tanúja, aki közgazdaságilag volt hívatott alátámasztani több jogorvoslati kérelem jogosságát, így az Office más operációs rendszerek, pl. a Linux alatti felhasználhatóvá tételét, a Windows API-k közzétételét a fejlesztők számára, illetve, hogy a PC gyártók szabadabb kezet kaphassanak asztali gépeik konfigurálásához.
           
A Microsoft elsőként vélhetően az AMD elnök-vezérigazgatóját, Jerry Sanderst szólítja a tanúk padjába, aki a Windows stabilitásáról és az ipar növekedésében betöltött áldásos szerepéről fog beszélni, és arról, hogy a platform "balkanizációja" kárt okoz a fogyasztóknak.

Korábban:

Csupaszodik a Windows

Microsoft: ne bántsd a Windows-t!