A filmek, játékok élethűbbek volnának, ha a képhez illat is csatlakozna. Mondjuk Lara Croft mellé egy sportos, női parfüm illata, a Csillagok háborújában látott Jabbahoz pedig valami bűz járna. A mai számítástechnika már nem csak a szemet, de az orrot és a kezet is "ingerli".

A öt érzékszervünkből eddig mindössze kettő játszott kiemelkedő szerepet a számítástechnikában: a látás és a hallás. A számítógépek eddig kizárólag képek és hangok segítségével kommunikáltak a felhasználóval. Ezek a technikák már-már unottak, ezért a szoftverfejlesztők és az online kereskedők azon ügyködnek, hogy az interneten valamennyi érzékszervünket befogják.

A szagok, az illatok érzékelése egy-egy honlap - például virágküldő szolgálatok vagy utazási irodák weblapjai - böngészése közben nagy meglepetést keltene a felhasználóban, olyat, mint amikor a némafilmek helyett a mozikban bemutatták az első hangosakat. Vagy hazafelé autózva 20-30 év múlva a kocsink számítógépéből beillatosíthatjuk lakásunkat, hogy ne a blöki bundájának szaga fogadjon bennünket. Amerikában már van arra is precedens, hogy kisgyerekek mellé egy ilyen készüléket helyeztek, reprodukálták anyjuk illatát, ami megnyugtatta a kicsiket.

"Szagnyomtató" a gép mellett

A DigiScents már több mint kétszáz játékgyártónak adta el ScentScream nevű, "illat-programját". A kemikáliák vegyi összetételének szétbonthatóságán alapuló szoftver lehetővé teszi a szagok digitális rögzítését. Az illatok digitalizálhatók és elektronikusan továbbküldhetők egy, a nyomtatóhoz hasonló készülékre. A szagos anyagok ugyanis patronokban kaphatók (akárcsak a festékek, tinták). A "szagnyomtatónak" jelenleg öt típusa van.

Az Aromajet digitális aromatechnikával és annak elterjesztésével foglalkozó vállalat által kifejlesztett IPSmell technológia egyelőre tizenhat komponensből állítja elő az illatokat, de már fejlesztés alatt van a harminckét összetevőből keverő gép is. Ha a szagkeverő elkészül, lehetőséget nyit a vásárlók előtt arra, hogy otthon saját illatszintetizáló rendszerükkel kikísérletezhessék egyedi illatukat, az online beküldött recept alapján az áruházakban kikeverjék azt, majd eladják a megrendelőnek. Az illatszergyártó cégek így közelebbi kapcsolatot alakíthatnak ki a vásárlókkal és a többi vállalattal. A Pinoche technika, ami az Aromajet kifejezetten számítógépes játékokhoz fejlesztett illattechnológiája, a mindennapi életben megszokott szagokat képes kikeverni.

Tapintva még jobb - Mindent a kéznek

Az első tapintásérzékelő eszközöket, számítógépes perifériákat a leendő orvosok gyakorlati képzéséhez tervezték. Néhány éve jelentek meg az olyan számítógépes játékok, amelyek az erő-visszacsatoláson alapuló botkormánnyal szimulálni tudták az erőhatásokat. Az általános célú számítástechnikában azonban az iFeel bevezetését megelőzően nem volt kereskedelmi forgalomban kapható tapintásérzetet keltő berendezés. A már kétféle változatban is gyártott iFeelt két évtizednyi kutatás után az egereiről ismert Logitech dobta piacra. Mindkettő olyan optikai egér, ami a visszavert fény segítségével olvassa a mozgást. Ezeknél a legfontosabb alkotóelem egy huszonöt grammos motor. Ez fel-le mozogva százötven grammnak megfelelő erőt gyakorol a felhasználó kezére, s másodpercenként akár háromszáz vibrációval különféle tapintásérzetek skáláját tudja reprodukálni. Mivel minden embernek más az érzékelésküszöbe, ezért egy képernyőn megjelenő szabályozóval lehet az erősséget beállítani.

Jelenleg többek közt a www.sprocketworks.com cím alatt található honlap kínál tapintásérzékelésen alapuló interakciót az internetezők számára.. - Az iFeel mindkét típusa kapható már Magyarországon - tájékoztatott Kiss Ildikó, a Var Kft. kereskedője -, tizenöt-húszezer forint közötti áron.

Ehető fájlok

S végül: az ember gyengéje a hasa. A TriSenx olyan perifériát fejlesztett ki, ami ehető ostyára ízanyagokat nyomtat. A vállalat célja, hogy áthidalja a szakadékot az online és a bolti vásárlás között, ugyanis a legtöbben azért nem szeretik az internetes vásárlást, mert nem vehetik kezükbe és nem szagolhatják, ízlelhetik meg a kiválasztott termékeket.

Gecse Mariann