Stumpf: tovább az információs társadalom felé

Az információs társadalom építésében a megalakuló kormánynak a jelenlegihez hasonlóan kezdeményező, aktív szerepet kell vállalnia - emelte ki Stumpf István kancelláriaminiszter.
A miniszter az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat Működését Koordináló Hálózatfelügyeleti Központ átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatót. Stumpf István elmondta: az informatikai fejlesztéseket tekintve külföldi értékelések szerint is jelentős előrelépés történt Magyarországon, "számottevő örökség" marad a soron következő állami vezetésre.

Folytatás a kormányváltás ellenére

A kancelláriaminiszter reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hasonló ütemben folytatódik a társadalmi konszenzusra épülő, jelentős pénzügyi erőforrásokat biztosító kormányzati tevékenység. - Az elektronikus kormányzat kialakítása kormányváltástól függetlenül jelenleg is zajlik csakúgy, mint a többi már megkezdett nemzeti ügyet szolgáló program - emlékeztetett Stumpf István. Ellenzéki megnyilatkozásokat cáfolva hangsúlyozta: amíg az ellenzék iratmegsemmisítésekről beszél, addig látható, hogy a kormány azokkal az ügyekkel foglalkozik, amelyek a polgárok számára fontosak.

Új, gyorsabb kormányzati gerincháló
  
Kleinheincz Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának (IKB) főcsoportfőnöke kifejtette: az elektronikus kormányzat alapját képező informatikai gerinchálózat a közigazgatási intézmények informatikai rendszereit kapcsolja össze. - A biztonságos, gyors adatforgalmat lehetővé tevő gerinchálózatra a budapesti informatikai rendszerek már most rácsatlakozhatnak, a 19 megyei végpont bevonása május végére fejeződik be - közölte a főcsoportfőnök. Hozzáfűzte: 60 fővárosi intézmény már a közeljövőben használhatja a gerinchálózatot, három éven belül pedig várhatóan 1.600 intézmény adatbázisa válik elérhetővé országszerte.
   
A hálózat nem saját, hanem távközlési szolgáltatóktól bérelt infrastruktúra, amelyet a technológia rohamos fejlődése miatt időről-időre új közbeszerzési eljárással újítanak meg. A tavaly nyáron lezárult első nyílt közbeszerzések eredményeként az üvegtechnológián alapuló, nagy sávszélességű gerinchálózat budapesti részét a Matáv és Novacom adja, a vidéki tender győztese a Pantel és a Vivendi konzorciuma lett.
   
Kleinheincz Gábor korábbi közlése szerint a hálózat szolgáltatási díja összesen évi 450 millió forintba kerül, míg a végpontok berendezéseire az év végéig mintegy a jelenlegi 700-800 millió forinton felül csaknem 200 millió forintot kell költeni. A minisztériumok, illetve a hozzájuk tartozó különböző megyei intézmények saját költségükön kapcsolódhatnak a gerinchálózatra, a végpontok kiépítését követően.
   
A főcsoportfőnök megjegyezte, hogy az új gerinchálózat a mintegy 50 intézményt érintő, rézalapú technológiával működő kormányzati gerinchálózatot váltja fel, ami az új rendszer meghibásodása esetén biztonsági hálózatként üzemel majd. Az új gerinchálózat Budapesten 70-szer, vidéken pedig 300-szor nagyobb adatforgalomra képes a korábbihoz viszonyítva.