Tuning ésszel: Hot Swap otthon

Valamikor réges-régen az egyik népszerű legenda szerint létezett egy vírus, amely képes volt tönkretenni a régi, lassú merevlemezeket azzal, hogy olyan gyors ütemben küldött az olvasó-író fejet mozgató utasításokat, hogy annak léptetőmotorja előbb-utóbb feladta. Jómagam - ha tényleg létezett ilyen kártevő, akkor szerencsémre - sohasem futottam össze vele, viszont mostanság belebotlottam egy segédprogramba, amelyről, minél jobban beleásom magam a témába, annál kevésbé tudom, hogy mit gondoljak, mindenesetre némi párhuzamot vélek felfedezni a kettő között, ugyanis ha pechünk van, akkor ezzel is tönkretehetjük merevlemezünket.

Mivel egész egyszerűen nem létezik olcsó, elterjedt, gigabájt nagyságrendű adat mozgatását lehetővé tévő adathordozó, a fél világ méretük miatt az asztali gépből "kikopott" IDE merevlemezegységeket használja erre a feladatra. Éppen ezért a minden igényre és divathullámra utánozhatatlan gyorsasággal reagáló távol-keleti ipar már hosszú-hosszú évek óta kínál 5,25 collos bővítőhelyre beszerelhető, merevlemezfiókokat fogadó perselyeket. Ezek könnyűek, strapabíróak, egyszerű szállítani őket, és ha az ember odafigyel arra, hogy ugyanolyan típust építsen minden olyan gépbe, amely között adatokat szállít, akkor nem sok gondja adódhat velük. Egyetlen apróságot leszámítva: nem lehet a fiókokat különböző merevlemezekkel a gép bekapcsolt állapotában úgy cserélgetni, mint egy floppyt vagy CD-t.

A varázslat neve: Hot Swap

Akinek van szerencséje valódi szerverekkel teletűzdelt környezetben dolgozni - a "valódi szervert" az különbözteti meg a "nem valóditól", hogy már a tervezésekor szervernek szánták, és nem pedig egy ilyen feladatkörbe kényszerített asztali gép szegény - az bizonyosan találkozott már a gép bekapcsolt állapotában cserélhető merevlemezekkel. A szakzsargon ezeket Hot Swap-nek hívja. (Jó magyar fordítást én nem tudok rá, bár már találkoztam a "melegcserés" kitétellel, amiből kihallani vélek némi alternatív szexuális töltetű felhangot, így sehogy sem sikerült megbarátkoznom vele.)

Arra találták ki ezt a technológiát, hogy az ilyen szerkezetekben lévő, fürtözött (RAID) merevlemezeket meghibásodás esetén a szerver leállítása nélkül is lehessen cserélni. (A fürtözés durván annyit tesz, hogy több merevlemezes meghajtón úgy tárolják a létfontosságú adatokat, hogy azok még akkor is megmaradjanak sértetlenül, ha - rendszertől függően - egy vagy több meghajtó is meghibásodik.) Igen ám, csak éppen ezek a rendszerek kivétel nélkül valamilyen SCSI felületűek. A napjaink asztali PC-iben működő különböző IDE felületű merevlemezek, illetve az alaplapokra integrált "mezei" vezérlők nincsenek felkészítve ilyen működésre! Mi több, a Windows operációs rendszerek sem támogatják az ilyen működést az IDE meghajtók esetében.

Orosz rulett

Éppen ezért lepett meg a Swap Manager nevű programnak már a léte is. Ez ugyanis az NT és az első 95-ös kivételével az összes Windows-változat alá teljes körű Hot Swap-támogatást ígér, azaz, hogy az IDE vezérlőre csatlakoztatott eszközöket menet közben, a bekapcsolt gépről lehessen eltávolítani.

Swap Manager. Forgópisztoly orosz rulettezőknek?

Bevallom, hogy nem átallottam kipróbálni a programot. Windows XP alatt valóban működik, tehát leállítja az egységet, megoldja azt is, hogy a Windows ne keresse már tovább a leállítás után, illetve ugyanezeket fordított sorrendben is elvégzi. Arra viszont képtelen, hogy olyan képességgel vértezze fel az elektronikát, amire az alapvetően nem lett tervezve. Mégpedig arra, hogy zárlatbiztossá tegye a csere műveletét! A környezetemben fellelt több különböző HDD fiókot is ízekre szedtem. Azt kellett tapasztalnom, hogy az előlapjukon található kulcs vagy tolókapcsoló nem tesz mást, mint egészen egyszerűen kapcsolja a merevlemez tápellátását biztosító 5 és 12 voltot. Ez pedig az én megítélésem szerint távol áll a megnyugtató biztonságtól. Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy a HDD fiókoknak a Swap Managerrel történő együttes használata bizonyosan káros a rendszer egészségére. De ahhoz érzem hasonlatosnak a dolgot, mint amikor valaki egy forgópisztollyal orosz rulettet játszik: lehet, hogy meglepően sokáig sértetlen marad, de előbb-utóbb utoléri a végzet.

A gyanú árnyéka

Az is igazolni látszik a gyanúmat, hogy az egyik közeli ismerősömmel folytatott parázs szakmai vita után ő a menet közbeni cserélgetés mellett döntött. Most egy tökéletesen döglött 37 GB-os merevlemez korántsem boldog tulajdonosa. Valahogy az is fokozza a bizalmatlanságomat a Swap Managerrel szemben, hogy annak internetes oldalán (http://softhelp.cc/vipower/Homex.html vagy http://www.softhelp.cc) sok technikai részlet kiderül, de az előállító cégről egy szó sem, egyáltalán nincsenek elérhetőségi infók. Mi több, megvásárolni sem sikerült, mert az oda vezető link zátonyra futott. Magából a programból is hiányzik mindez. Még az is megfordult a fejemben, hogy egy hecc áldozatai vagyunk, és a Swap Manager mögött a valóságban nem is áll más, mint egyetlen "vicces kedvű" személy. Aztán tovább "vakargattam" az URL-t és környékét és azt kellett tapasztalnom, hogy bár nem jutottam közelebb a gyártó személyéhez, úgy tűnik, mintha egy SSI nevű tajvani cég kínálna olyan termékeket, amelyekhez a Swap Manager szolgál driverként! Akkor viszont miért találkoztam olyan oldallal is ugyanitt, amelyen 19,95 dollárért kínálják a program teljes változatát? Egy percig sem állítanám, hogy értem a helyzetet.

Valódi IDE Hot Swap

Mindazonáltal nem lenne teljes a kép, ha nem említeném meg a valóban "Hot Swap" IDE megoldásokat. Léteznek olyan külső egységek, amelyek USB és FireWire felületen keresztül illesztve nemes egyszerűséggel oldják meg a hordozhatóság kérdését. Hátrányuk, hogy minden gépre, amelyen használni kívánjuk őket, előzetesen telepíteni kell a meghajtóprogramjaikat. Ezeknél a bekapcsolás melletti csatlakoztatás és eltávolítás biztonságát maga a csatolófelület - azaz az USB és a FireWire - biztosítja. Mindazonáltal léteznek olyan kiegészítő RAID IDE csatolókártyák is, amelyek valóban szolgáltatják a Hot Swap lehetőségét. Például a Promise Technology kínálatában is lelünk ilyet. Hmm… Talán nem véletlen, hogy ezeket a saját merevlemezfiókjukkal együtt kínálják.

Samu József