Miközben a Matáv nem áll el a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény megszüntetésétől, az internetezők aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a távközlési cégek internetes árképzési modellje miatt és tüntetést szerveznek a piacvezető telekommunikációs társaság ellen. A Vivendi szerint a piac konszolidációjához a szektor és az állam közös szerepvállalása szükséges.

A Matáv e hét eleji bejelentése szerint azért szünteti meg július 1-től a Mindenkinek-csomagot és a 150 forintos kedvezményt, mert ezek egyrészt nem felelnek meg a liberalizált piac követelményeinek, másrészt pedig jelentős veszteséget okoznak a társaságnak.

Tiltakozás az interneten

Azóta tiltakozó akció bontakozott ki, például a Magyar Netes Társadalom ismeretlen képviselői az interneten kifogásolják a magyarországi távközlési szolgáltatók internetes árképzési modelljét, követelik, hogy minden magyar állampolgárnak tegyék lehetővé a korlátlan internet-elérést bruttó maximum 10 ezer forint fix havidíj ellenében. Ezzel összefüggésben a Matáv illetékese pénteken az MTI-vel közölte, hogy a társaság nem áll el eredeti szándéktól.
   
Braun Róbert, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) alapítója a Matáv bejelentésével kapcsolatban közölte: szervezetük a konkrét ügyben nem kíván állást foglalni, mivel nem kívánják minősíteni a Matáv Rt. üzletpolitikáját. Hozzátette: az MTE megalakulása óta azt szorgalmazza, hogy minél szélesebb körben váljon elérhetővé az internet. Az egyesület ezért azt szeretné, ha a Matáv Rt., mint eddig is, ezt követően is megtalálná a módját annak, hogy segítse a magyarországi internetes társadalom bővítését.

Vivendi: lényeges az állami szerepvállalás
   
Lednitzky Péter, a Vivendi Telecom Hungary kormányzati és külkapcsolati igazgatója elmondta: a Vivendinek több mint tíz internetes csomagja van a piacon és úgy gondolják, hogy a különböző felhasználói csoportoknak szóló megoldások kielégítik a világhálót használók igényeit. Hozzátette: a társaság véleménye szerint az internetes tarifák s az ezzel összefüggő telefondíjmegosztás kérdését a magyar távközlés más fontos szabályozási ügyeivel együtt, ezekkel összefüggésben kell kezelni. Így például a távközlési cégek hálózatainak összekapcsolását befolyásoló referencia ajánlatokkal, s más, a versenykörnyezetet szintén alapvetően meghatározó kérdésekkel.

Az igazgató kifejtette, hogy a Vivendi évek óta úgy véli, hogy az internet minél szélesebb körben való elterjesztéséhez egy kormányzati és szolgáltatói közös program kidolgozására van szükség. Az internet széles körben való elterjedéséhez ugyanis az is szükséges, hogy minél több család rendelkezzen otthonában személyi számítógéppel. Éppen ezért nem lehet csak a távközlési cégeket kiragadni a felelősségi körből.

Az Enternet a díjmegosztásról

Hegedűs Zsolt, az Enternet 2001 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megszüntetés helyett kompromisszumos megoldást kellett volna választania a Matávnak és egy olyan új csomagot kidolgozni, amely mindkét félnek, így az internetezőknek is megfelel. Az ügyvezető úgy vélte, a Matáv döntése részben politikai jellegű, mivel a társaságot az utóbbi időben több oldalról is támadják. Hegedűs Zsolt elmondta: az Enternet hamarosan olyan csomagokkal jelenik meg a piacon, amelyek enyhítik az internetezők azon veszteségeit, amelyeket a Matáv-csomag megszüntetése okoz. Hozzátette: még nagyobb kedvezményeket tudnának adni a felhasználóiknak akkor, ha a Matáv átutalná a díjmegosztás révén nekik járó összeget az internetezés telefondíjából.
   
A Matáv illetékese ezzel kapcsolatban közölte: a társaság akkor utalja át a pénzt a szolgáltatóknak, ha megkötik velük a hálózat-hozzáférési szerződéseket, ugyanis ez a szerződés az alapja a díjmegosztásnak. Hozzátette: a szerződés megkötését követően a Matáv január 1-től visszamenőleg kifizeti a szolgáltatóknak járó összeget. Hangsúlyozta, hogy akikkel a Matáv már megkötötte a hálózat-hozzáférési szerződést, s jár nekik a bevételmegosztásból származó összeg, azoknak vagy már kifizették a pénzt, vagy folyamatban van az átutalása.

Az Inter.net a piac zsugorodását prognosztizálja
  
Kormanik András, az Inter.net Magyarország Kft. üzletfejlesztési vezetője szerint a Matáv lépése nyomán zsugorodni fog a piac, hiszen a dial up-os forgalom 70 százaléka a Matáv által július 1-től megvont kedvezményes időszakra esett.  Az üzletfejlesztési vezető szerint az internetes piac idei visszaesése elérheti a 10 százalékot is. Kormanik kiemelte, hogy a Mindenkinek csomag nem tartozott a díjmegosztás hatálya alá. Az az összeg pedig, amit a 150 forint után kaphatnak sokkal kisebb, mint az a veszteség, ami a piac zsugorodása miatt éri a szolgáltatókat. Az üzletfejlesztési vezető elmondta: a Matáv, mint üzleti vállalkozás megszüntetheti a szóban forgó kedvezményeket, ám azt nem tudják elfogadni, hogy az internet-szolgáltatókra kívánja hárítani a felelősséget.

Korábban:

A fogyasztóvédelem a Matáv lépéséről

Az MSZP kritizálja a Matáv döntését

Megszűnik a 150 forintos éjszakai netes tarifa

Fórum:

Megszűnik a 150 forintos kedvezmény