Teszt: HP Photosmart 812

A Hewlett-Packard első 4 megapixeles digitális fényképezőgépét leginkább rendkívül az egyszerű használat jellemzi. A készülék a fényképek mellett video- és hangfelvételek rögzítésére is képes.

Hazánkban április végén mutatkozott be a HP Photosmart 812-es, amelyet funkcióit, és egyszerű kezelhetőségét tekintve egyértelműen olyan felhasználóknak szán a gyártó, akik nem szeretnek a fényképzőgépek beállításával bíbelődni, csupán jó minőségű fotókat kívánnak készíteni digitális formában, javarészt saját felhasználásra. A Photosmart 812-es kompakt gép, amely a digitális állóképek készítése mellett video- és audiofelvételek rögzítésére is képes, az opcionálisan megvásárolható HP Photosmart 8881 dokkoló-állomás, illetve az Instant Share funkció pedig jelentősen megkönnyíti a fotómasina memóriájában lévő fotók kezelését.

Mikrofon a fényképezőgépben

Az ezüstszínű műanyag borítással rendelkező 812-es modell 1/1,8 coll átmérőjű, 4,13 megapixeles CCD-vel rendelkezik (a felhasznált pixelek száma 3,92 megapixel), precíziós Pentax lencséje pedig 3-szoros optikai, továbbá 7-szeres digitális zoomolást biztosít, és rendkívül éles, a gép kategóriájához képest pedig abszolút kíváló minőségű képek készítését teszi lehetővé. A képeken kívül maximum 1 perc hosszúságú videofelvételeket is lehetséges felvenni a Photosmart 812-vel, ráadásul a gép mikrofonján keresztül a hang is rögzítésre kerül. Ezen felül a felhasználó minden egyes képhez legfeljebb 30 másodperc hosszúságú hangjegyzetet is rögzíthet, természetesen a rendelkezésre álló memória függvényében.

Memória, áramellátás, "külkapcsolatok"

Noha a HP korábbi digitális fényképezőgépeiben az olcsóbb CompactFlash memóriát alkalmazta,  a Photosmart 812 esetében az elkészített képeket Secure Digital (SD)/Multimedia Card (MMC) foglalatba helyezhető memóriakártyára lehet elmenteni. Bár hivatalos információ nem áll rendelkezésre arról, hogy miért váltotta le a CompactFlash-t az SD kártya, valószínűsíthető, hogy az utóbbi memóriatípus kisebb fizikai mérete miatt került alkalmazásra. Az SD/MMC memóriakártyák hátránya az, hogy drágábbak a CompactFlash-nél, ráadásul egyelőre csak maximum 128MB-os tárkapacitású változatban kaphatóak a boltokban. A Photosmart 812-eshez a gyártó egy 16MB-os SanDisk SD kártyát mellékel, ezen azonban 20-25 darabnál több kép nem fér el normál minőség mellett.

Minden bizonnyal jótékony hatással van a készülék tömegére az a tény, hogy a Photosmart 812 áramellátásáról csupán két darab ceruzaelem, vagy a mellékelt két lítium-ion ceruzaakkumulátor (AA) gondoskodik. Ezek mellé érdemes négy darab tartalék akkut beszerezni, mivel elég hamar kifogynak a szuflából.

Opcionális kiegészítőként, de a Photosmart 812-vel egy csomagban is megvásárolható a 8881-es típusszámot viselő dokkoló-állomás, melynek segítségével közvetlenül egy USB portra illeszthető HP nyomtatóhoz, asztali számítógéphez (Windows, Mac OS támogatott), sőt akár a televízióhoz is csatlakoztathatjuk a fényképezőgépet , ráadásul egyben akkumulátortöltőként is funkcionál.

Külső, funkciók

A gép elején a vázba teljesen visszahúzódó Pentax zoomos objektíven kívül a vakut, az optikai kereső ablakát, illetve az önkioldó lámpáját találjuk, továbbá az aprócska integrált mikrofon is itt lett elhelyezve. A Photosmart 812 tetején, a jobb oldalon a bekapcsológomb mellett találjuk a beépített hangszórót és az exponálógombot, valamint az azt körülvevő tárcsát, amellyel felhasználási módot lehet váltani. Ez háromféle lehet: állóképek készítése, videorögzítés, vagy az önkioldó használatával történő fotózás.

Jóval több funkciót kínál a gép hátoldala. Ennek bal felső oldalán található az optikai kereső, mellette pedig a vakumódok állítását, illetve a makró mód bekapcsolását végző billentyűk találhatók. A bal alsó sarokban került elhelyezésre az LCD, amely mellett három gomb, azok mellett jobbra pedig a menüben való mozgást lehetővé tevő iránygombok (és az OK gomb) találhatóak meg. A folyadékkristályos kijelző képére nem lehet panasz, azonban kültéren, napsütésben nehezen látható a tartalma.

Az LCD mellett lévő három gomb funkciói: a legfelsővel magát a kijelzőt lehet bekapcsolni (alapból ugyanis nem kapcsolódik be az akku kímélése érdekében), a középsővel pedig a Share/Megosztás menüt lehet elérni, míg a legalsóval magát a menüt lehet aktivizálni. A jobb felső sarokban található a zoom funkció két vezérlőgombja, kicsit lentebb pedig egy indikátor LED található, amely jelzi, ha a gép írja/olvassa a memóriakártyát. Ehhez egyébként a jobb alsó sarokban lévő ajtócska kinyitásával lehet hozzáférni (a kártyát enyhén be kell nyomni a kivételhez).

A Photosmart 812 bal oldalán két csatlakozót találhatunk a gumi védőborítás alatt: az alsó az opcionálisan megvásárolható hálózati adapter csatlakozására szolgál, míg a felette lévőhöz az USB kábelt, valamint a szintén külön megvásárolható tévékábelt illeszthetjük.

Végül lássuk, mire is bukkanhatunk a gép alján! Itt található egyrészt az akkumulátorokat fogadó nyílás, valamint az állvány rögzítője és a dokkoló-állomás csatlakozója.

A készülék használatba vétele

A fényképezőgép gyakorlatilag a két darab ceruzaelem (AA), illetve a memóriakártya behelyezését követően rögtön használalható, nem valószínű, hogy a kezelés bárkinek is gondot okozna.

A bekapcsolást követően az exponálóbillentyű körül elhelyezkedő gyűrűt forgatva be kell állítanunk, hogy szimplán, avagy az önkioldót használva szeretnénk fényképezni, vagy esetleg videofelvételeket kívánunk rögzíteni. A szimpla és az önkioldós fényképezési mód között igazából mindössze csak annyi eltérés van, hogy az utóbbi esetében a gomb lenyomását követően nem rögtön, csak 10 másodperccel később exponál a fényképezőgép.

Magához a készülék kezeléséhez semmiféle extra tudásra nincs szükség, ennek megfelelően túlzottan sok beállítási lehetőség sem áll rendelkezésre rajta. A képek készítése előtt érdemes belépni a menübe, ott megkeresni a SETUP menüpontot, majd beállítani a kívánt képminőséget, melyeket a gép csillagokkal jelöl.

Felbontás   Tömörítés mértéke  Átlagos fájlméret
****:  2272x1712   minimális (best)  2,5 MB
***: 2272x1712   közepes (better)  1 MB
**: 1136x848   közepes (better)  500 kB
*: 1136x848   nagy (good) 250 kB

A Photosmart 812 alapból a "háromcsillagos" képminőséget kínálja fel. Egy ilyen minőségű digitális képből a gyártó szerint akár 20,3x25,4 cm-es fotók is nyomtathatók, míg a legjobb minőségben készített ("négycsillagos") képből akár 27,9x43,1 cm-es nyomatot is lehet készíteni. Ezzel szemben az "egycsillagos" fotók inkább csak e-mailben való elküldésre, vagy webes közzétételre alkalmasak.

Ha kiválasztottuk a kívánt képminőséget, már meg is kezdhetjük a fényképezést, alapbeállítás szerint automata vakuval. Ha a fényviszonyok úgy kívánják, a vakut állandóra is bekapcsolhatjuk (derítés), vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk az LCD felett lévő gombbal, de aktiválhatjuk az automata üzemmódban a vörösszem-effektus csökkentést is. A vaku egyébként a gyártó adatai szerint 2-2,8 méterig képes megfelelő megvilágítást biztosítani.

Ezek után valóban nincs más hátra, mint elkészíteni a képet. Ehhez nem kell mást tenni, mint az exponálógombot először félig lenyomva arra bírni a gépet, hogy automatikusan végezze el a szükséges beállításokat (fókusz, fénymérés), majd teljesen benyomva a gombot, elkészíteni a képet. A fotózás folyamata a Photosmart 812-essel hihetetlenül egyszerű, mindössze a zoomolással kapcsolatban lehet ok kifogásra. Egyrészt az objektív mind bekapcsoláskor, mind pedig az optikai zoom használatakor elég hangosan mozog, ezáltal nem lehet a gépet olyan helyen használni, ahol csendben kell maradni. Az optikai zoommal kapcsolatos másik negatívum az, hogy nem túl finoman, csupán 6 fokozatban lehet adagolni magát a nagyítást, ez pedig sokszor zavaró. A digitális zoom egyébként gyakorlatilag egy digitális képkivágás funkciót takar, vagyis a Photosmart 812 a kép közepéből az általunk kijelölt, az LCD-n piros csíkkal határolt részt vágja ki. Használatakor mindenképpen minőségromlással kell számolni.

A képek minőségéről

Míg a zoommal kapcsolatban akadnak hiányosságai a Photosmart 812-esnek, addig a gép képminőségét csakis dícsérni lehet. Annak ellenére, hogy kompakt, minden beállítást automatikusan elvégző digitális fényképezőgépről van szó, a 812 esetében egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötnie a felhasználóknak a minőség terén. A HP legújabb digitális gépe gyönyörű, éles fotókat készít, még éjszaka, állvány nélkül - a gépet csupán ki- vagy letámasztva - is sikerült normális képeket készíteni és a makró mód is jól használható.


Fényképezés közben sokszor meggyűlhet a bajunk a gép akkumulátoraival, a 812-es ugyanis zabálja az elemeket, éppen ezért, mindenképpen ajánlott pótakkumulátorok megvásárlása, bár a gép a teljes lemerülés előtt elsőként csak az LCD kijelző keresőként történő használatát (LiveView) tiltja le, fotózni pedig ilyenkor még lehet - a kissé komplikáltabban használható optikai keresővel (amely kevesebbet mutat, mint ami a kész képen rajta lesz), sőt egy ideig még a képek LCD-n történő visszanézését is engedi a készülék..

Az eltárolt képek között a jobbra-balra iránygombokkal mozoghatunk. Az elkészült képet az LCD-n egy gombnyomással a négyszeresére is lehet nagyítani (magnify), így már rögtön a gépen is le lehet ellenőrizni egy adott fotó részleteit. Emellett lehetőség van a képek 90 fokonkénti elforgatására is a menüben, ezenfelül letörölhetők a fotók egyenként, illetve kiadható az összes kép törlését elvégző, valamint a memóriakártyát formázó parancs is.

Mozgókép és hang rögzítése

Mint ahogyan az már a teszt elején említésre került, a Photosmart 812-vel mind video, mind pedig audio anyagok rögzítése is lehetséges. Mozgókép (+hang) rögzítéséhez a módválasztó gyűrűt video állásba kell forgatni, és az exponálógomb lenyomása után kezdődhet is a felvétel, amelynek hosszúsága maximum 1 perc lehet (288x216 képpont, 15 képkocka/mp). Videorögzítés esetén nem lehet használni sem az optikai, sem pedig a digitális zoomot.

Sokszor vehetjük hasznát a hangrögzítés funkciónak, amely lehetővé teszi, hogy a képek készítése közben hangos kommentárokat rögzítsen a felhasználó fotónként legfeljebb 30 másodperces hosszúságban, a rendelkezésre álló memória függvényében.

Az Instant Share funkció és a dokkoló-állomás

A HP Photosmart 812-ben fellelhető egyik legnagyobb újítás az Instant Share funkció, amelyet az opcionális Photosmart 8881 dokkoló-állomással együtt lehet használni. Az Instant Share tulajdonképpen a fényképezőgép egyik menüpontjának a neve, amelyet az LCD mellett lévő három gomb közül a középső lenyomása után érhetünk el. Itt külön-külön képenként meg lehet adni, hogy az adott fotóból a dokkolóhoz történő csatlakozás után automatikusan készüljön 1 vagy 2 darab nyomat, illetve előre defíniált e-mail címekre automatikusan küldje ki a képet elektronikus levélben (az e-mail címeket a számítógépről lehet feltölteni a gép memóriájába). Pontosabban arról van szó, hogy a számítógépre telepített program segítségével fel lehet tölteni a képeket a HP által biztosított online tárhelyre, majd a rendszer elküldi a kép URL-jét a fényképezőgépen megadott e-mail címre (videot nem lehet küldeni). Mindez nagyon jól hangzik, ám információink szerint csak korlátozott ideig biztosítja ingyenesen ezt a szolgáltatást (értsd: webes tárhely) a tulajdonosoknak. Mindenesetre az automatikus nyomtatóra küldés ingyen és bérmentve mindig működni fog az új Photosmartról.

Hewlett-Packard Photosmart 812
CCD pixeleinek száma: 4 megapixel (effektív: 3,92 megapixel)
CCD mérete: 1/1,8 coll
Színmélység: 30 bit
Legnagyobb felbontás: 2272x1712 képpont
További felbontás(ok): 1136x848 (mozgókép esetében 288x216 képpont, 15 kép/mp)
Tömörítési fokozatok: BEST, BETTER, GOOD
Támogatott formátumok: JPEG (Exif), mozgókép esetében: MPEG-1
Optikai zoom: 3-szoros
Digitális zoom: 7-szeres
Makró mód: van (14 cm-től)
LCD mérete: 1,5 coll (3,8 cm) TFT LCD
Memória típusa: SD/MultiMediaCard
Kereső: optikai, zoomolható, dioptria állítás nincs
Méretek: 95x41x70 mm
Tömeg: 200 gramm (akkumulátor nélkül)
Önkioldó: 10 másodperces késleltetés
Vaku módok: auto, derítés, vörösszem-effektus csökkentés, ki
Csatlakozók: USB, TV, hálózati bemenet, dokkoló

Nem esett szó még magáról a dokkoló-állomásról. Ez az eszköz külön hálózati adapterrel rendelkezik, és csatlakoztathatjuk akár közvetlenül is egy USB-s Hewlett-Packard nyomtatóhoz számítógép közbeiktatása  nélkül. Emellett persze a Windows 98 vagy újabb Microsoft operációs rendszert futtató PC-re, vagy Mac OS 9.1 vagy magasabb verziószámú operációs rendszert futtató Macintosh számítógéppel is képes együttműködni, szintén az USP porton keresztül. A dokkoló jelentősen megkönnyíti a Photosmart tulajdonosának dolgát, mivel elég csak belehelyezni a gépet, megnyomni a gombot, és rögtön meg is kezdődhet a képek letöltése a számítógépre, illetve maguktól végrehajtódnak az előző bekezdésben említett funkciók is.

További extraként megemlíthető az is, hogy a dokkoló-állomáshoz mellékelt (RCA-végű) kábel segítségével a fényképezőgépet a televízióhoz is csatlakoztathatjuk, így akár a nagymamának is könnyedén meg lehet mutatni a nyaraláson készült digitális fényképeket. A tévéhez való csatlakozás esetén a televízió képernyője helyettesíti az LCD-t, és be lehet kapcsolni egy automatikus slideshow-t is, amely igazán látványos. Végül az sem mellékes, hogy a dokkoló egyben akkumulátortöktőként is funkcionál, ugyanis automatikusan tölti a bele helyezett Photosmart 812-es akkumulátorait.

Összegzés

Összességében a HP Photosmart 812 a Photosmart 8881-es dokkoló-állomással kiegészülve egy rendkívül felhasználóbarát párost alkot. Maga a fényképezőgép annak ellenére nagyon szép képeket készít, hogy szinte teljesen automata, és a makrófotó segítségével közeli képeket is lehet készíteni vele. Hátránya mindössze kettő van: egyrészt a két akkumulátorról való működés miatt elég hamar kifogy a szuflából, másrészt az objektív mind zoomoláskor, mind pedig a ki- és bekapcsoláskor elég hangos zajt ad ki magából, ami diszkrét környezetben kifejezetten zavaró lehet. Összességében: otthoni használatra, családi ünnepségek, vagy a nyaralás pillanatainak megörökítésére ideális.

A Hewlett-Packard Photosmart 812 április vége óta kapható a magyarországi boltokban bruttó 180-200 ezer forint.

Korábban:

Hangot is rögzít a HP új fényképezőgépe

Digitális fotózás 3.

Ajánlat:

HP Photosmart 812