A jogszabályok szerint a Hírközlési Felügyeletnek nincs hatásköre az internettarifák mértékének ellenőrzésére, még akkor sem, ha annak dolgozói magánemberként helytelenítenek bizonyos szolgáltatói magatartásokat - áll az állami szerv közleményében.

A közlemény szerint az internettel kapcsolatban a Hírközlési Felügyelet kompetenciája elsősorban az együttműködő szolgáltatók közötti vitás ügyekre terjed ki. A HíF számára sem a hírközlési törvény, sem a kapcsolódó rendeletek nem határoztak meg hatáskört a végfelhasználói árak szabályozásában. A Matáv Mindenkinek díjcsomagjának és az éjszakai 150 forintos díjstop eltörlése utáni helyzetre reagálva a felügyeleti szerv kijelentette, hogy csak a számára jogszabályokban meghatározott jogkörökkel avatkozhat be piaci folyamatokba.

A közlemény szerint tehát a HíF-nek nincs ráhatása a konkrét árakra és szolgáltatásokra, illetve az ezeket befolyásoló döntésekre, még akkor sem, ha "vezetői vagy dolgozói magánemberként helytelenítenek bizonyos szolgáltatói magatartásokat".

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet tulajdonosa.)

Korábban:

Vihart kavart a Mindenkinek eltörlése

A fogyasztóvédelem a Matáv lépéséről

Megszűnik a 150 forintos éjszakai netes tarifa