Életfogytiglan számítógépes visszaélésért

Az amerikai törvényhozás előtt levő javaslat szigorítaná az "elektronikus bűncselekményekért" kiszabható büntetéseket. Elfogadása után egyes esetekben a komputerkalózok életfogytiglani elzárásra is számíthatnának.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága által elfogadott törvényjavaslat változtatna a jelenlegi gyakorlaton, miszerint a számítógépes visszaélésekért kiszabott büntetések nagyságát az okozott anyagi kár alapján mérlegelik. Ez a legtöbb esetben csupán pénzbüntetést jelent.

Az új javaslat szerint a a jövőben törvénykezés ilyen esetekben az elkövető szándékát és több más tényezőt is mérlegelne. Utóbbi vonatkozásban súlyos büntetést vonna maga után a kormányzati infrastruktúra elleni támadás. A törvénymódosítás után akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható lenne azokért a szándékosan vagy gondatlanságból elkövetett elektronikus bűncselekményekért, melyek emberi életet veszélyeztetnek.

A szolgáltatók felelőssége

A törvénymódosítás szintén kiterjed az internet-szolgáltatók felelősségére az online bűncselekményekkel kapcsolatban: elfogadása után a szolgáltatók korlátozás nélkül kiadhatnák a gyanús esetekkel kapcsolatos hálózati információkat a kormányzat számára. Jelenleg ez csak bizonyos esetekben vagy jogi eljárás során lehetséges. Ugyanakkor a szolgáltatók büntethetők lennének abban az esetben, ha a hálózati adatokat - így az előfizetőik által bonyolított levelezést - nem tárolnák el legalább 90 napig.

A republikánus Lamar Smith képviselő által beterjesztett javaslat a bizottsági jóváhagyás után a képviselőház elé kerül.

Korábban:

Börtön vár a Melissa vírus készítőjére