IBM: arccal a Linux felé

Az IBM május 7-10. között San Francisco-ban tartotta fejlesztői világkonferenciáját, a developerWorks-öt. A konferencia középpontjában a nyílt szabványokon alapuló fejlesztés és az integráció állt.

A résztvevők a legújabb Linux, XML és Java alapú megoldásokról cseréltek tapasztalatot. Kiemelt figyelmet szenteltek a kis- és középvállalkozások informatikai igényinek. A témák között szerepelt az internet-alapú szolgáltatások irányítása, már meglévő üzleti adatok és alkalmazások web-re vitele s az e-business legújabb stratégiái.

Az eseményhez kapcsolódva az IBM elindította a "Gyorsítsd a Linuxodat" (Speed-start your Linux app) programját.A cég ingyenes CD-n bocsátja a fejlesztők rendelkezésére számos, Linux alapon futó szoftverének tesztpéldányát és fejlesztőeszközét, melyekhez díjmentes online továbbképzést és támogatást biztosít. Ennek célja, hogy elősegítse linuxos alkalmazások kidolgozását a legkülönfélébb szektorok, köztük a kereskedelmi, a pénzügyi, távközlési, ipari ágazat számára. Az elkészült programokhoz az IBM marketing- és értékesítési támogatást nyújt, valamint megjelenteti őket "globális megoldások" könyvtárában.

A fejlesztők inspirálására alakította ki az IBM webszolgáltatás-demó bemutatóit, melyek szintén a developerWorks oldalról érhetők el. Ezen keresztül webszolgáltatási példákat tettek elérhetővé, az azokat működtető szoftverek teljes dokumentációjával. Tanulmányozható egy képzeletbeli videoközpont, amely online kölcsönzési szolgáltatásokat kínál vevőinek, valamint egy időjárás jelentéseket szolgáltató oldal.

Az ügyfeleik és beszállítók felé interneten is nyitó, a webszolgáltatásokat alkalmazó cégek számára egyre komolyabb nehézséget okoz, hogy a több év alatt kiépített, nem egységes szerkezetű IT rendszerek elemei nehezen dolgoznak együtt. Gyakran előfordul, hogy a különböző osztályok IT infrastruktúrája egymástól elszigetelten működik. Ez megemeli a költségeket, többlet feladatot ró a munkatársakra. A jövőben ezért komoly piaci lehetőséget rejtenek magukban az egységesítés lehetőségét megteremtő, a szabványokat megfelelően támogató alkalmazások. AZ IBM a San Francisco-i konferencián jelentette be, hogy új  WebSphere Application Server Version 5 szoftverével a különböző, számítógépesített folyamatok, mint például az ügyfélmenedzsment, a vállalatirányítási rendszerek és az adatbázisok hatékonyan összekapcsolhatók, s könnyen kinyerhetők a szükséges információk.

Ajánlat:

Intel developerWorks