A népszerű levelező-szolgáltatás indulása óta eltelt kevesebb, mint öt év alatt 1 millió postafiókot regisztráltak a Freemail használói. Az [origo]-t is kiadó Axelero Internet egy teljes évre ingyenes ADSL hozzáférést ajándékoz annak a szerencsés netezőnek, aki május 16-án létrehozta az egymilliomodik fiókot.

1997-ben indult Magyarország első, ingyenesen használható publikus levelező-szolgáltatása, a Freemail.  A webes felületen elérhető szolgáltatást a Soros Alapítvány C3 Kulturális és Kommunikációs Központja, az Adam Stúdió és a Matáv Rt. hozta létre, az alapötletet egy 1997 tavaszán végzett külföldi felmérés adta: eszerint ekkor a teljes online forgalom mintegy felét az e-mailezés tette ki. A Freemail már a magyarországi internetes kultúra hőskorának tekinthető első években nagy népszerűséget vívott ki, használói az indulást követő három év múlva már 150 ezer regisztrációnál tartottak.

1999 nyarán a Freemail üzemeltetését az Axelero elődje, az akkori MatávNet vette át. A váltásról a MatávNet, a Soros Alapítvány és az utóbbiból éppen ekkoriban kiváló C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány közös közleményben tudósított, eszerint "az internet hazai megismertetését és elterjedését elősegítő szolgáltatói tevékenységek kezdetben a C3 alapfunkciói közé tartoztak, melyek folytatására ma már - az időközben kialakult intézmények és szervezetek létrejötte, a piaci szereplők belépése miatt - nincs szükség".

Napi másfél millió e-mail

A Freemail 1997 novemberében, négy hónapos fejlesztői munka után került a közönség elé. A szolgáltatás  kezdetben mindössze egy - Linux-alapú - számítógépen futott, az első nagyobb műszaki változtatásra 1999 februárjában került sor, ekkor már hat gép szolgálta ki a levelezést. A növekvő igények és az ezzel párhuzamos fejlesztések után ma már 18 számítógép alkotja a Freemail rendszerét, a gépek az Axelero Adatparkban kaptak helyet, a karbantartást pedig a C3 csapata végzi.

Hétköznapokon az összes Freemail-postafiókra beérkező levelek száma meghaladja az 1 milliót, "kifelé" pedig 4-500 ezer e-mailt küldenek a felhasználók. A Freemail-szolgáltatás népszerűsödésével együtt nőtt a regisztrált postafiókok száma. Az elindulást követő közel két évben - 1999 augusztusában - a regisztrációk száma elérte a 150 ezret, 2000 áprilisára pedig meghaladta a 330 ezret. A félmilliós határ átlépésére 2000 decemberében került sor, az 1 milliomodik regisztrációra pedig 2002. május 16-án. Ez a szám nem takarja azokat a regisztrációkat, melyek az idők során megszűntek (a szolgáltatás rendszere automatikusan megszünteti azokat a fiókokat, melyek 90 napon át használaton kívül vannak).

Ajánlat:
Freemail