Kovács Kálmán a leendő informatikai minisztériumról

Az Informatikai és Távközlési Minisztérium alapvető feladata az információs társadalom kiépítése, a szabályozás és a programfinanszírozás, illetve az iparági innováció segítése lesz - fejtette ki Kovács Kálmán, a létrehozandó minisztérium vezetője.

Kovács Kálmán elmondta: még nem dőlt el, hogy hol lesz az új minisztérium, mivel a hely kijelölésekor mérlegelni kell a szervezeti és az anyagi szempontokat is. A leendő miniszter ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a tárca az Infoparkban vagy a kiürülő Közlekedési és Vízügyi Minisztériumban (KöVíM) kap helyet. Hozzátette: ha az Infoparkba kerülne az új tárca, annak üzenetértéke is lenne a két iparág számára, ugyanakkor praktikus és racionális okok szólnak a KöVíM épülete mellett is.
   
Kovács Kálmán a leendő politikai államtitkár személyével kapcsolatban nem jelölt meg nevet vagy neveket. Csupán annyit mondott, van olyan személy akiben gondolkodik, ám ő még nem tekinthető jelöltnek.

Tudásalapú társadalom
   
A leendő minisztérium feladataival összefüggésben közölte: a kormányprogram véglegesítése most folyik, s ennek nem szeretne elébe menni. Ugyanakkor kifejtette, hogy az új tárca egyik alapvető feladata az információs társadalom kiépítése, a szabályozás és a programfinanszírozás, illetve az iparági innováció segítése lesz. Hozzátette: ha elfogadjuk azt, hogy az információs társadalom tudásalapú társadalom lesz, akkor kulcskérdéssé válik az információhoz való hozzájutás az állampolgárok és a vállalkozások számára. Ezen túlmenőn fontos az is, hogy a felhasználók szabadon rendelkezhessenek az információkkal és szabadon használhassák fel őket. A leendő miniszter ezzel összefüggésben rendkívül lényegesnek tartja azt is, hogy az információhoz való hozzájutás mindenki számára megfizethető legyen. Úgy vélte, ma a hozzájutás legnagyobb gátja az ár. Éppen ezért a béreket és a szolgáltatások árát összhangba kell hozni.
  
Kovács Kálmán ezen túlmenően nagyon fontosnak nevezte azt, hogy a közérdekű információk teljesen nyilvánossá váljanak, és hogy ezekhez mindenki hozzájuthasson. További fontos feladatnak tartja az adatbázisok létrehozását is annak érdekében, hogy az információkhoz gyorsan eljuthassanak a felhasználók, s ne kelljen sokáig keresgélniük az interneten.

Állami szerepvállalás az informatikai szektorban
   
A leendő miniszter elmondta: ahhoz , hogy mindenki számára elérhetők legyenek az információk, állami beavatkozásra is szükség lesz. Ezzel összefüggésben egyebek mellett elképzelhetőnek tartja az informatikai eszközök adótartalmának csökkentését, illetve olyan megoldások bevezetését, amelyek révén mérsékelhető ezen termékek bekerülési költsége.
   
Kovács Kálmán szeretné bővíteni az információkhoz való közösségi hozzáférést is: részben azzal, hogy ingyenessé válik, részben pedig azzal, hogy a mainál alacsonyabb áron lehet hozzáférni a szolgáltatásokhoz. A leendő miniszter az új tárca feladataival kapcsolatban elmondta, hogy iparági feladatokat is ellát, mivel hozzá tartozik majd az informatika, a távközlési és tartalomszolgáltatás fejlesztése is.
  
Módosulhat a hírközlési törvény

Kovács Kálmán a hírközlési törvénnyel, illetve a távközlési versennyel kapcsolatban elmondta: a jelenlegi szabályozás a törvényalkotók szándéka ellenére sem szolgálja a versenyt, ezért módosítani kell. Hozzátette: a telefonálás költsége nem csökkent, s például az internet szolgáltatók sem befelé áramlanak, hanem inkább elhagyják az országot.
   
Az új minisztérium szerkezetével kapcsolatban Kovács Kálmán elmondta: az Informatikai Kormánybiztosság megszűnik, ám minden jó szakemberre számít a leendő tárcánál. Aláhúzta: mivel egy új minisztériumot kell létrehozni, sok új szakemberre is szükség lesz.

Ajánlat:

Kovács Kálmán portréja