Bár több zökkenő is nehezítette útját, a Linux szépen fejlődik - véli Linus Torvalds, a nyílt forráskódú operációs rendszer atyja.
Torvalds két jelentős Linux-projekt beindítása alkalmával beszélt a múltról és a perspektívákról. Elmondta, igen élvezte a múlt héten azt a ritka élményt, hogy egyszerre két munkájának gyümölcsét láthatta munka közben a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban. Itt mutatták be azt a 240 processzoros Beowulf fürtöt, amely egyrészt az általa kifejlesztett Linux operációs rendszert futtatja, másrészt mindezt a Transmeta processzorával teszi, amelynek kifejlesztésében Torvaldsnak is oroszlánrésze volt. Egyébként ő ma is a Transmeta munkatársa, ahol többek közt a cég Code Morphing szoftverén dolgozik.

A Linux operációs rendszer eddigi útjáról Torvalds elmondta, hogy a nehézségek és a zökkenők - a nagy Linux-cégek gazdasági bajai és az operációs rendszer küzdelme az asztali környezetben való meghonosodásért - természetes velejárói a fejlődésnek. Ahogy a szoftver egyre érettebbé válik, úgy szaporodnak a pozitív jelek arról, hogy a Linux jól halad a szerver és asztali operációs rendszerré válás irányában. Mint elmondta, ő maga sem gondolta, hogy tíz év kell a Linux elterjesztéséhez, emellett elismerte: valóban hátráltatta a fejlődést az, hogy a Linux-fejlesztők túlságosan technikai beállítottságúak, így az operációs rendszer csak később tette meg az első lépéseket a felhasználóbaráttá válás felé.