Kovács alacsony távközlési díjakat ígér

Az informatikai miniszteri poszt várományosa a Parlament informatikai bizottsága előtti bemutatkozó beszédében a tárca jövőbeli céljairól beszélt. Kovács Kálmán szerint a legfontosabb feladat a távközlési szolgáltatások árainak csökkentése. Az informatikai bizottság támogatta a politikus miniszteri kinevezését.

Az új parlamenti ciklusban az informatikai bizottság első, alakuló ülésén Kovács Kálmán, az informatikai tárca élére jelölt SZDSZ-es politikus, alapvető célként az információs társadalom felépítését tűzte ki. Kovács szerint a távlati cél elérése előtt számos feladat vár a megalakuló Informatikai és Távközlési Minisztériumra, ezzel együtt örömtelinek nevezte, hogy a társadalom számos szegmensében jelenlevő terület önálló minisztériumot kapott.

Átalakuló örvényi szabályozás

A leendő miniszter az új minisztérium egyik fő feladatának a távközlési piaci viszonyok megfelelő törvényi szabályozásának megteremtését tartja. Kovács szerint a hírközlési törvény jelenlegi formája - a jelenlegi piaci viszonyok között - nem alkalmas szerepe betöltésére. A távközlési piacnyitás ugyan lehetővé tesz bizonyos szintű, korlátozott versenyt, de nem élénkíti a piacot, nem növeli a befektetési kedvet - hangoztatta az SZDSZ-es politikus, hozzátéve, hogy lehetségesnek tartja olyan pozitív diszkrimináció megteremtését, mely a piacra lépőknek kedvez. Kovács ugyancsak bírálta az internethez kapcsolódó távközlési díjmegosztási rendeletet.

A miniszterjelölt szerint a legfontosabb feladat a távközlési szolgáltatások árainak csökkentése, hiszen ameddig nincsen olcsó távközlés, addig minden egyéb, az informatikai terjesztésére irányuló kísérlet alaptalan.

A hozzáférés terjesztése

Lényeges cél az internet-penetráció növelése, a jövőben mind az egyéni, mind a közösségi hozzáférések terjesztésére nagy hangsúlyt fektet a kormányzat. Utóbbival kapcsolatban a miniszterjelölt elmondta, hogy az ezen a területen az eddig elvégzett munka - a Teleház- és a Sulinet-program elindítása, az intelligens régiók megteremtése - olyan alapokat teremtett, melyre mindenképpen építeni kívánnak a jövőben is. Kovács hangsúlyozta, hogy a közösségi hozzáférési lehetőségek szélesítése pontosan azt a réteget célozza meg, mely máskülönben nem kerülhetne hálóközelbe.

Az eszköztár, illetve a gazdasági alapok mellett a minisztérium feladatának tartja a hálózati kultúra terjesztését, az érdeklődés felkeltését is - mondta Kovács. Az Informatikai és Távközlési Minisztérium az ezzel kapcsolatos feladatokat más tárcákkal, leginkább az oktatási és a kulturális minisztériumokkal osztja meg.

A politikus elmondta, hogy lényeges a kialakult "digitális szakadék" eltüntetése, azaz az információs kultúra eljuttatása azokhoz a rétegekhez, melyek eddig nem kerülhettek a közelébe.

Módosul a kormányzati struktúra

Az informatikai miniszterjelölt bizottsági meghallgatásán szó esett a kormányzati szerkezetváltásról is. A leendő minisztérium feladatait eddig a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága látta el, mely ezután sem szűnik meg. Kovács Kálmán kifejtette, hogy az IKB hatáskörében leginkább a kormányzati informatikával kapcsolatos teendők maradnak, a terület csúcsszerve a minisztérium lesz, mely jóval hatékonyabb jogosítványokkal rendelkezik majd, mint elődje. A megalakuló tárca a kormánybiztosság számos munkatársát átveszi.

Kovács kérdésre válaszolva jelezte, hogy a két szerv hatásköreinek szétválasztása jelenleg folyik, az egyeztetések befejeztéig ennek részletei nem kerülnek nyilvánosságra. A miniszterjelölt ugyancsak nem kívánt a kormányprogram részleteiről nyilatkozni annak elfogadásáig.

A parlament informatikai és távközlési bizottsága a miniszterjelölt meghallgatását követően 6 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött az SZDSZ-es politikus alkalmasságáról.

Korábban:

A kormány alanyi jogú internetelérést ígér