Kaméleon nyolcadszor, már a metróban is

Ha a budapesti metróállomásokon kaméleonnal találkozik az ember, ne csodálkozzon, hiszen itt a SuSELinux 8.0 magyar kiadása. A nyolcadik típusú találkozásokról pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be dr. Szentiványi Gábor a SuSE képviselet vezetője Budapesten.

Sosem volt ilyen egyszerű a SuSELinux, hangzott el a tájékoztatón, hiszen három kattintással telepíthető és már működik is. A 8.0 teljes körű irodai környezetet biztosít, az OpenOffice irodai programcsomag magyarul, helyesírás-ellenőrzővel működik, multimédia támogatást nyújt, titkosított fájlrendszert, titkosított e-maileket lehet létrehozni vele és könnyen beállítható a tűzfal védelem is.

Szentiványi Gábor elmondta, hogy legutóbb egy ausztrál tanulmány bizonyította be, hogy a közepes vállalatok számára az üzemeltetési költségek harmadát - negyedét lehet megtakarítani, ha Linux alapú rendszert használnak. Szó volt arról is, hogy ideje lenne a magyar közintézményeknél is felmérni, mekkora lenne a költségmegtakarítás, ha áttérnének Linux alapú operációs rendszerekre.

A tanulmány írója, az ausztrál IT szolgáltatásokat nyújtó Cybersource úgy találta, hogy a Linux-alapú hálózati infrastruktúrák üzemeltetése 25%-tól 34%-ig terjedő megtakarítást jelent. Ezen belül, a legnagyobb megtakarítást a meglévő hardveren alkalmazott nyílt forráskódú technológiák implementálása jelenti. A tanulmány hároméves üzemeltetési időre és 250 fős vállalatokra érvényes. A modell figyelembe vette az alkalmazottak bérét, az alkalmazások licenceit, a szerverek, munkaállomások és a hálózat karbantartását, valamint egyéb járulékos költségeket is.

Megújult a SuSE magyar honlapja is. Az átalakítás azért fontos, hogy a látogatók a folytonosan növekvő tartalom ellenére minél gyorsabban megtalálják, amit keresnek. Még jobban elkülönültek az egyéni felhasználókat és a vállalati felhasználókat érdeklő oldalak, valamint a bal oldali sávban mindig az adott témakör legfontosabb témáit találhatók kigyűjtve.

Korábban:

SuSE Linux 8.0 magyar nyelven