Csekély érdeklődés a Matáv elleni tüntetésen

A szép idő és a szervezők várakozásai ellenére kevesen jelentek meg a Matáv internetes kedvezménytörlései ellen tartott szombat délutáni tüntetésen. A válallat székháza előtt 2-300 ember hallgatta a szónokokat, köztük az SZDSZ-es Mécs Imrét, aki arra a kérte az alakuló informatikai tárca vezetését, hogy kezdjen tárgyalásokat a Matávval a kedvezmények visszaállításról.

A Matáv Krisztina körúti székháza előtt, a vállalat kedvezménytörlései miatt tartott demonstráción néhány százan jelentek meg. A rendezvényen felszólaltak a NETÉRT érdekvédelmi egyesület vezetőségének tagjai, Németh Attila, Kóczán Péter, és Friedrich Róbert, akik a Matáv mellett a törvényi szabályozást is bírálták, mert az véleményük szerint nem teszi lehetővé az egészséges verseny kialakulását a távközlési piacon. A tüntetésen felszólalt Mécs Imre, SZDSZ-es politikus is, aki arra a kérte az alakuló informatikai tárca vezetését, hogy kezdjen tárgyalásokat a Matávval a kedvezmények visszaállításról. A demonstráció végén a résztvevők jelképesen eltemették számítógépes egereiket, amelyek egy halomba dobáltak.

 A NETÉRT egyesület korábban a távközlési szolgáltatások 24 órás bojkottját is meghirdette, az akció azonban nem hozott számottevő eredményt.

A tüntetés előtt néhány órával Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai bizottságának elnöke is megjelent a Matávnál, ahol tucatnyi újságíró előtt néhány perces sajtótájékoztatót tartott az olcsóbb internetezésre tett javaslatáról. Rogán havi 2500 forintos, 40 órányi internetezést lehetővé tevő csomag bevezetését szeretné elérni. A Fideszes politikus ezért törvénymódosító javaslatot terjeszt a parlament elé. Elképzelése szerint az állam fedezné az önköltség és a fogyasztói ár közötti különbséget, ami havi 600 millió forintos kiadást jelentene a költségvetésnek. Rogán javaslata támogatására kérte az új kormányt, amely esetén úgy véli, akár már júliustól lehetővé válna a jelenleginél olcsóbb internetezés.

 Mint ismeretes a Matáv április végén jelentette be, hogy júniustól eltörli a Mindenkinek díjcsomagot, és az éjszakai 150 forintos kedvezményt. A lépést civil, szakmai, és politikai örök egyaránt bírálták.