Bemutatkoztak a Microsoft Mira monitorok prototípusai

A szoftveróriás bemutatta otthonokba szánt Mira megjelenítőit.

A Microsoft hétfőn, a Computex 2002 kiállítás megnyitásának napján mutatta be legújabb Mira megjelenítőinek prototípusait, amelyeket a tajvani Tatung, Winstron, FIC és AboCom cégek fejlesztettek ki. A Microsoft nagyon bízik abban, hogy év végére a piacra kerülhetnek a végleges Mira termékek. Ezek tulajdonképpen vezeték nélküli adatkommunikációs képességgel felvértezett laposképernyők, amelyeket a felhasználó a lakás bármely pontjára magával vihet.

A Mira használata drótnélküli LAN kapcsolatot igényel a Mira monitor és az asztali PC között. A hordozható monitor processzora végzi a megjelenítést, miközben az asztali PC processzora futtatja az alkalmazásokat. A Mira használatához szükség van a Windows XP professzionális kiadásával szállított távtechnológiára, ami nem található meg az otthoni kiadásban, vagyis a Home Edition-ben.

A Microsoft most különböző módozatokat vizsgálja, miként tudja biztosítani, hogy a felhasználó a lehető legkönnyebben fel tudja frissíteni rendszerét. Az elmúlt hónapok során hat család bevonásával intenzív bétatesztelés folyt, hogy a Mira a fogyasztói visszajelzések alapján esetleg újabb funkciókat kaphasson. A kívánságlistát az egyidejű bejelentkezés vezeti, vagyis hogy a PC-t akkor is használni lehessen önállóan, amikor valaki más a Mira monitorral dolgozik a lakásban. De előkelő helyet foglal el a kívánságlistán a gazdagabb mutimédiás kínálat, így pl. a DVD nézés Mirán keresztül. E funkciók valószínűleg még nem lesznek megtalálhatók a Mira szoftver év végi kibocsátásakor, csak a későbbi verziókban. A cég már több hardvergyártótól kapott ígéretet a technológia támogatására. A SonicView Mira-képes monitorok gyártását helyezte kilátásba, míg az Intel, a NatSemi és a Wyse pedig Mira referencia modelleket ígért. Mira-képes monitorok gyártásáról állapodott meg a Microsoft a Fujitsuval, az NEC-vel, a Toshibával, az LG-vel, a TriGemmel és a Philipsszel.