Laptopból robot

Az ER1 robot szeme webkamera, agya pedig egy laptop

Minden bizonnyal a Sony Aibo robotkutya sikerét irigyelte az amerikai Evolution Robotics cég, amikor 599 dollárért (160 000 forintért) hozta forgalomba az ER1 típusjelű otthoni robot KIT-jét. Ötletük egyszerű: vesszünk az ER1-et, erre felszereljük a laptopunkat, USB-n összekötjük a két berendezést, feltelepítjük a robot-szoftvert és kész az otthoni robot.

A szerkezet (ER1 KIT) mechanikailag egy kerékkel meghajtott dobozból, akkumulátorból, mikrofonból és egy webkamerából áll. A speciális, nagyon egyszerűen kezelhető úgynevezett Control Center szoftver révén az ER1-t irányíthatjuk hangparanccsal vagy előre beprogramozott útvonalat is kijelölhetünk számára. Kamerája segítségével ügyesen tájékozódik a szobában, felismeri és kikerüli az útjába kerülő tárgyakat, ugyanakkor alkalmas képek, videók, vagy levelek küldésére. Hangparancsra elindítja kedvenc zenénket, és amikor nem tartózkodunk otthon, vigyáz a lakásunkra.

A cég állítása szerint szó sincs játékról, mivel a szerkezetet nem erre tervezték, hanem munkára, és legnagyobb előnye, hogy távolról is vezérelhető. A ER1 ára 499-599 dollár.

Korábban:

Második generációs robotkutyák a Sonytól