Újfajta merevlemezével a Seagate játékkonzolokat és más szórakoztató-elektronikai eszközöket kíván meghódítani.

A számítógépes merevlemezek gyártásával foglalkozó Seagate Technology a tegnapi napon jelentette be U Series X típusjelzést viselő winchesterét, amely fizikai méretei, illetve csendes működése révén nem-PC eszközökben is alkalmazható lesz. Az új, 3,5 inches merevlemezt a gyártó többek között digitális zenegépekbe, fénymásológépekbe, digitális videorekorderekbe, illetve alsókategóriás személyi számítógépekbe, valamint játékkonzolokba szánja.

A U Series X winchesterek belsejében percenkénti 5400-as fordulattal forognak a lemezek, de az újfajta technológiáknak köszönhetően a merevlemez működés közben csupán 0,26 decibeles zajt bocsát ki magából. Az új merevlemez 20 gigabájtos tárkapacitású változatban lesz elérhető július közepe tájékától, de a Seagate 10 gigabájtos típust is fog gyártani külön a Microsoft Xbox konzolgépekhez. A Seagate jelenleg is szállít merevlemezeket az Xboxhoz, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az újfajta meghajtók mikor fognak feltűnni a konzolban. Az U Series X meghajtó árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A merevlemezgyártók egyik legfontosabb célpontjának tekinthető játékkonzol-piacon egyelőre csak a Microsoft Xboxot kínálják beépített merevlemezzel, de a tervek szerint az idei év folyamán a Sony is megkezdi majd külső winchesterek árusítását Playstation 2 konzolgépéhez, míg a harmadik konkurens Nintendo hasonló irányú terveiről egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Kapcsolódó link:

Seagate Technologies