2005-re az MMS lekörözheti az SMS-t

Az Ericsson prognózisai szerint a képek, hangok, videoklipek mobiltelefononos továbbítását lehetővé tevő multimédiás üzenetküldési szolgáltatás (MMS) három éven belül átveszi a szöveges üzenetek küldésére alkalmas SMS helyét.

Az SMS 1997 tájékán kapott erőre, ugyanis ekkortájt vált valóra az egyes operátorok hálózatai között is az üzenetek átvitele. A tavalyi évben világszerte 102,9 milliárd SMS került elküldésre, amely 13,4 milliárd dolláros bevételt generált a mobilszolgáltatóknak. A Gartner Dataquest piacelemző cég becslései szerint az idei évben 146 milliárd SMS-t fognak küldözgetni egymásnak a mobiltelefon-tulajdonosok, 2003-ban pedig 168 milliárd darabot, azonban a jelenlegi számítások szerint ettől az évtől kezdve az SMS várhatóan fokozatosan veszíteni fog népszerűségéből. A Gartner Dataquest elemzői arra számítanak, hogy az operátorok a mobiltelefonos üzenetküldés minden fajtájából az  2006-ra évi 22,3 milliárd dollárt, amely az SMS-ekből tavaly befolyt összeg dupláját jelenti.

Per Lindblad, az Ericsson MMS-sel foglalkozó részlegének vezetője tegnap, a Budapesten megrendezésre került Nemzetközi MMS Fórumon elmondta, várakozásaik szerint 2005-re az MMS nagyobb népszerűségnek fog örvendeni az SMS-nél, legalábbis az elküldött üzenetek számát tekintve. Lindblad kifejtette, hogy az MMS minden bizonnyal sikeresebb lesz a WAP-nál (Wireless Application Protocol), mivel felhasználóbarát, emberek közötti kommunikációt tesz lehetővé, és az SMS közvetlen utódjának tekinthető.

Iparági elemzők arra számítanak, hogy a multimédiás üzenetküldés 2003. tájékán új erőre kap majd, ugyanis ekkortájt fognak megjelenni az első alsó és közép árkategeróriába tartozó, MMS-t támogató mobiltelefonok. A piacon jelenleg csupán egyetlen mobiltelefon, a színes kijelzővel felszerelt, felsőkategóriás Sony Ericsson T68i támogatja a szabványt.

Korábban:

MMS Fórum Budapesten