Videokártya-trendek 2002/2003-ra

Elképesztő teljesítmény, növekvő memória. Cikkünkben - mintegy jövőbe tekintésként - a 3D grafikus kártyák fejlődésének trendjeit ismertetjük dióhéjban.

A GeForce-ok és Radeon-ok újabb mérkőzése

A Geforce 4-el és a Radeon 8500-al még távolról sincs vége a meglepetéseknek. Egyik gyártó sem ül a babérjain, hanem gőzerővel dolgozik az újabb fejlesztésein. Az idei évben is - akárcsak a prociknál - tovább emelkedik a grafikus kártyák frekvenciája, de ez még nem minden. A jobb minőségű képmegjelenítés és az új 3D-s technológiák bevezetése is napirenden van. Ha mindezeket az újításokat a játékgyártók is felhasználják, akkor 2002 végére egy újabb hatalmas ugrásnak lehetünk szemtanúi - a PC-k grafikai világa és a valóság között egyre kisebb lesz a különbség.

Már a nyáron érkezik a GeForce 5

Bár még alig telt el pár hónap, hogy, megismerhettük a GeF 4-et, az Nvidiánál már a következő típuson dolgoznak. Terveik szerint 2002 nyarának végén már piacra is dobhatják. Ezzel tulajdonképpen ők is elismerik, hogy a 4-es számú versenyző csak egy átvezető lépcsőfok volt a 3-as és 5-ös között: a GeF 4 csak egy feljavított 3-as architektúrával rendelkezett, még a gyártási technológia is 0,15 mikronos volt. A GeF 5-nél, a jelek szerint, megtörténik a váltás a 0,13 mikronra. Így tovább lehet majd növelni a frekvenciát és a hűtés is kevesebb gondot fog okozni. Előfordulhat, azonban, hogy az Nvidia "időzavarba" kerül, mert a vetélytárs ATI már júniusban piacra akarja dobni a GeForce 4 Ti 4600-verő titkos fegyverét, és a Matrox is egyre közelebb kerül az elmondásuk szerint félelmetes teljesítményű "mindent-verő" kártyájuk bemutatásához, szóval forró nyárra számíthatunk.

3Dfx-es él-elmosás?

Szerencsére a gyártóknál - a magasabb frekvenciák, gyorsabb teljesítmények mellett - a minőség javítása is szerepet kapott. A él-elmosás továbbfejlesztésével egy jobb, teljes képernyős Antialiasing eljárást dolgoztak ki az Nvidiánál. Ennek a segítségével, a játékokban, a pixeles éleket teljesen eltüntetik, ugyanakkor a különböző grafikus elemek között egy sokkal tisztább, kontúrosabb átmenetet hoznak létre (mely minőségileg körözi a jelen számunkban kivesézett, jelenlegi él-elmosási technológiákat). Ebben a munkában a gyártó igencsak számít annak a 120 mérnöknek a tudására, akiknek a 3Dfx felvásárlásakor lett a munkáltatója. (összesen, mintegy 700 mérnök dolgozik az Nvidiánál…) Az ő szakértelmükre komolyan szükség lesz az új chip-generáció elkészítésénél. Ezzel a trenddel végre megáll az a folyamat, ahol a gyártók, a minőség-növekedést szinte kizárólag a felbontás növelésével akarták elérni. Jó hír, hogy az új él-elmosási technológia számolás igénye kisebb, viszont lényegesen több memóriát igényel. Ezért a 128 Mbyte-os kártyák már alapkiszerelésnek fognak számítani. (huh, ez azért kicsit durva - ahhoz képest, hogy sok embernek az egész gépében nincs sokkal több 64 MB-nál!)

Integrált 3D-s grafika

A profi játékosok számára nem téma, azonban a tömegek számára érdekes lehet: mint tudjuk, a legtöbb Nforce-lapkakészlettel felszerelt alaplapba már beleépítették az integrált grafikus kártyát, más néven IGP-t. (Integrált Grafikus Processzor) Eddig azonban ezek a kártyák a kicsit lassabb Geforce MX-2-sorozatból származtak. 2002 második félévétől ebben is változás várható: az alaplapokon a gyorsabb, Geforce MX-4 chipek lesznek megtalálhatóak. Ezzel ismét sokakat gondolkodóba ejthetnek, nem éri-e mégis meg az alaplapot integrált grafikus vezérlővel együtt venni. Mivel a nagy komplett-gép gyártók komolyan érdeklődnek ez után a megoldás után, a jövőben ennek a rendszernek a további elterjedésére számíthatunk.

Új Radeon-kártyák

Egyelőre az ATI, az új kártyái ügyében, teljes titkolódzásba merült, de szerencsére néhány licensz vásárló cég elcsepegtetett néhány információ morzsát a GeForce-konkurenciáról. Az ATI, a 2002 tavaszán megjelenő Radeon 8500XT-kártyákkal akar méltó választ adni a GeF 4-re. Ennek chip-, és memória frekvenciája nem változik a 8500-hoz képest, csak a memória típusa lesz gyorsabb. Ennek ellenére a teljesítménye - az ígéretek szerint eléri egy GeForce 4 Ti 4400-ét. 2002 második negyedévében aztán megérkeznek az ATI nagyágyúi az új, RV250-es chipkészletre épülő kártyák.


A Radeon 8700 és 8800 megemelt GPU-, és memóriafrekvenciával fog rendelkezni: ez a 350/550 Mhz-es értéktől egészen a 350/600 Mhz-ig terjedhet. (csak emlékeztetőül: a Radeon 8500 275/550 Mhz-es frekvenciával dolgozott - hasonlóan a GeForce 3 is) Az új kártyák megmaradnak a már bevált Radeon 8500 technológiánál, a fejlesztők nem terveznek új 3D-s tulajdonságokat. Ezek a modellek azonban, a pletykák szerint, csak rövid ideig lesznek a Nr.1-ek az ATI-nál: várhatóan már júniusban megjelenik az igazi, GeForce 4 Ti 4600-gyilkos. Feltételezett neve "Radeon 9000" lesz… Júniusban tehát ismét megtekinthetjük a két gigász összescsapását - ekkor a Radeon 9000 és a GeForce 4 Ti 4600 fog beszállni a ringe. Azt, hogy ennek a végeredményét hogyan fogja befolyásolni a GeForce 5, még egy hatalmas kérdőjel, mindenestre izgalmakban nem szenvedünk majd hiányt.

A Matrox luxuskártyája.

Szegény Matrox-ról az utóbbi időben nem sokat hallunk: az egykor kitűnő minőségű kártyákat gyártó cég némileg kiszorult a piacról. Ennek véget vetve most vissza akarnak térni a 3D-kártyák világába - új termékükkel egyszerre akarják kiütni az összes vetélytársat. Az új, Nobel-chippel felszerelt kártyák nemcsak nagyobb teljesítményűek lesznek, de árban is meg fogják dönteni az eddigi, ilyen szempontból "verhetetlen", 500 Euros Ti-4600-as kártyákat. Ezzel új irányt jelölnek ki a 3D-s luxuskártyák területén - igaz, ez a játékosok többségét nem igazán érinti… A hatalmas durranásként beharangozott kártyák a ’Parhelia’ névre fognak hallgatni. Az áttörést a Matrox a javított T&L képességekben és a teljesen új, "Displacement Mapping" technológiában látja.

A Displacement Mapping, a Bump Mapping továbbfejlesztett variációja: segítségével még valóság hűbb felszíneket lehet produkálni. Ennél a módszernél az objektumra egy speciális textúrát feszítenek, amelyik figyelembe veszi az objektum mozgását, átalakulását is. Így a textúra nem csak a tárgy kinézetét határozza meg, hanem bizonyos szituációkban a plasztikus átváltozását is (eddig ezt a Bump Mapping effektet csak szimulálták a kártyák). Várhatóan két fajta Parhelia-modell jelenik meg, 64, illetve 128 Mbyte memóriával. Őket fogja kicsit később követni a 256 MB-os (!!!) verzió - a Radeon 9000, és a GeForce 4 igazi ellenfele. Ha minden jól megy, már ezen a nyáron találkozhatunk a 300 Mhz-es frekvenciájú Parheliákkal.

Vonzó alapkártyák

A kedvező árkategóriájú grafikus kártyák 2002-ben is megtalálják a piacon a helyüket: sokak számára egyáltalán nem fontos a GeForce 4, 5 brutális ereje, sokkal inkább szükségük van egy jó ár-teljesítmény arányú cuccra. Őket célozza meg a PowerVR cég a Kyro 2 utódjával, a Kyro 2 SE-vel. Az SE már 200 Mhz-en fog menni - a sima Kyro 2 csak 175 Mhz-en futott - és a Hercules (3D Prophet 4800), valamint a Videologic (Vivid! XS Elite) fogja megjelentetni. A kártyák ára 130 Euro körül várható, sebességben pedig a GeForce 4 MX-420-asokkal veszik majd fel a versenyt.

3D kártyák - pár szóban

A highend-kártyáknál alap lesz a 128 MB memória. A DirectX 9 megjelenésével már 64 bites színmélységben is kalandozhatunk, valamint tovább csökken a CPU-ra nehezedő feladatok száma.

Az alaplapra integrált kártyák elterjedése olcsóbb PC árakat tesz lehetővé. Ezek a rendszerek azonban ritkán nyújtanak elég teljesítményt az élvezetes játékhoz.

Az Unreal 2 motorral lefuttatott első tesztek bizalomgerjesztőnek tűnnek. A Kyro 3 is közel áll már a starthoz: 2002 második negyedévében fel is bukkanhat.

 64-bites látványorgia

Körülbelül 2002 nyarának a végén, az új Raedon-, és GeForce-generációk megjelenésének idején fog megérkezni a DirectX 9 is. A korai megjelenés miatt, az új grafikus kártyák csak részben fogják kihasználni az új DirectX nyújtotta lehetőségeket. Mindenesetre a 9-es verzió már támogatni fogja a 64 bites színmélységet is, ami azt jelenti, hogy még az idén láthatunk grafikus kártyákat, amik ezt a lehetőséget támogatják. A Microsoft javított a Pixel-, és Vertex-Shading-en is, ezzel még több munkát vesznek le a proci válláról és adnak át a grafikus rendszernek. Reméljük a játékfejlesztők is hamarosan beépítik az új opciókat a programjaikba, mi pedig még látványosabb grafikát láthatunk.

Korábban:

Kegyetlen erő a GeForce 4-ben

Rejtett értékek: ATI Radeon 8500