Bemutatkoztak a Nokia új mobiltelefonjai

Június 7-i sajtótájékoztatóján a finn vállalat bemutatta a magyar piacon hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő négy új mobiltelefonját.

A Nokia első újdonsága a 3410-es típusszámú modell, amely a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Nokia 3310/3330 készülékek utódja. Az elődökre külsőleg nagyban hasonlító 3410-es fő újdonsága az, hogy WAP-on keresztül letölthető, Java nyelven íródott programokat is képes futtatni, mivel támogatja a Java 2 Micro Edition (J2ME) technológiát.

Ennek eredményeként a mobiltelefon tulajdonosa a beépítettek mellé új játékokat is letölthet a 3410-es 150 kilobájtos erre a célra elkülönített memóriájába. Egy javás játék átlagosan 30-40 kilobájt tárhelyet igényel. A Nokia 3410 már a mai naptól kapható a Pannon GSM-nél, játékok pedig nemsokára letölthetőek lesznek hozzá a Nokia Magyarország WAP-oldaláról, korlátozott ideig ingyenesen.

Várhatóan június végén jelenik meg a hazai boltokban a gyártó második alsókategóriás telefonja, amely a 3510-es típusjelzést viseli. Ez a készülék a 3410-essel eltérően nem képes Java alkalmazások futtatására, ám támogatja a GPRS (General Packet Radio Service) csomagkapcsolt adatátvitelt, és multimédiás üzenetek (MMS) fogadására is képes, igaz, monokróm kijelzője miatt csak korlátozott mértékben. A 3510-es modell többszólamú MIDI csengőhangokkal, valamint rezgéssel is képes jelezni a beérkező hívásokat és üzeneteket. Érdekesség, hogy ehhez a mobilhoz opcionális tartozékként  csengés ritmusára villógó, dinamikus fényhatást biztosító aktív előlapokat, valamint sötétben világító reaktív borításokat is meg lehet majd vásárolni. Mindkét előbb említett telefont alapból lítium-ion akkumulátorral szállítja a gyártó.

Két magyar mobilszolgáltatónál már megvásárolható a ma bemutatott harmadik Nokia-újdonság, a Nokia 6310i, amely a 6310-es kibővített funkciókkal rendelkező utódja. Elődjéhez hasonlóan a 6310i változat is támogatja a nagysebességű HSCSD vonalkapcsolt, illetve a csomagkapcsolt GPRS adatátvitelt, valamint az elsősorban eszközök közötti kommunikációra használható Bluetooth szabványt is. Az "i" változat a hagyományos 6310-estől eltérően Java alkalmazások fogadására és futtatására is képes, kijelzőjének háttérvilágítása pedig nem zöld, hanem kék színű. A Nokia 6310i standard lítium-polimer akkumulátoráról egy töltéssel akár 17 napon át is használható, valamint - lévén, hogy háromsávos - öt kontinens GSM hálózatain működőképes.

A vállalat a fenti készülékekkel egy időben mutatta be a prémium kategóriába tartozó 8910-es típusjelzésű luxus-mobiltelefonját. Ezt a készüléket titánborítással látta el a gyártó, amely a tartósságot hivatott szolgálni. 

A kicsiny 8910-est a billentyűzetet védő lecsúsztatható előlappal látták el, amely a telefon oldalán lévő gomb benyomásával nyitható le. A GPRS és HSCSD, valamint Bluetooth szabványokat egyaránt támogató készülék első példányai július tájékán fognak eljutni a magyar boltokba. A felső árkategóriába tartozó telefont a vállalat elsősorban üzletembereknek ajánlja.

Korábban:

Luxusmobilok a Nokiától

Multimédiás telefon a Nokiától